нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Журналисти спечелиха Нобеловата награда за мир

Getty Images

Двама журналисти от две различни националности си поделят тазгодишната Нобелова награда за мир заради заслугите си за свободата на изразяване.

В специална церемония от Кралската шведска академия на науките обявиха, че филипинката Мария Реса и руснакът Дмитрий Муратов са положили усилия „да защитят свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир“. Двамата получават равни стойности от общата премия на стойност 10 млн. шведски крони (близо 2 млн. лева).

В момента Муратов, който ще навърши 60 в края на октомври, е главен редактор на вестника „Новая газета“, където работи от 1995 г. насам. Реса на свой ред е на 58 и е съосновател и главен изпълнителен директор на филипинския новинарски сайт Rappler. Освен това голяма част от кариерата ѝ е преминала в CNN – в продължение на две десетилетия тя е водещ разследващ репортер в Югоизточна Азия за американската медия.

„В днешния свят имаме повече преса и повече информация от всякога. И в същото време виждаме злоупотребата и манипулирането на свободната преса и публичния дискурс“, коментира Берит Реис-Андерсен, председател на Норвежкия нобелов комитет. По думите ѝ работата на журналистите е абсолютно необходима за развитието на демокрацията.

Първият път, в който журналист печели Нобел за мир, датира от 1907 г., когато италианецът Ернесто Монета поделя приза с Луи Рено, един от основателите на автомобилния бранд Renault.

В понеделник предстои да стане ясно кой е носителят на последната Нобелова награда за годината, тази за икономически науки. До момента Мария Реса е единствената жена в списъка за 2021-ва.

още по темата
още от Общество