20-ият човек в списъка на Петков

20-ият човек в списъка на Петков

20-ият човек в списъка на Петков

20-ият човек, посочен в списъка на Кирил Петков е главният прокурор Иван Гешев. Това съобщи пред журналисти премиерът, обяснявайки откъде идва разминаването в списъка с 19 души, който предаде на прокуратурата и обявеното от него преди това в Брюксел, че има информация за 20 лица, за които има публични данни, че потенциално са свързани с престъпления. 

"Попитаха ме защо 19 човека, а преди това в Брюксел съм говорил за 20. Аз им казах, че предадох публична информация за 19 лица като има информация и за 20-я, а всъщност е 20-я е този, на когото я предадох (главния прокурор Иван Гешев, бел. ред.)", каза Кирил Петков и допълни, че цялата информация в момента е предадена към Иван Гешев и главната прокуратура.

"Тук трябва да внимаваме, че аз не съм разследващ орган и едновременно с това единственото, което мога да направя, е да насоча в посоката, в която има най-много публични данни за потенциални такива престъпления. Казах много от лицата и публично. Всички са равни пред закона. Моля ви, ако имате ясни сигнали за което и да е лице, включително и Прокопиев – радвам се да ми ги предадете. Оттук нататък всички ще са под един аршин", допълни той. 

Премиерът Кирил Петков настоя, че бившият премиер Бойко Борисов знае кой е направил снимките, знае е кой е и Мата Хари. "Ако той знае или предполага, най-малкото той трябва да даде цялата информация, този човек да бъде препитан, защото за всички нас като българи, е важно тези кюлчета и пачки там ли са си били или не, ако са си били там, откъде са взети", добави той.

Петков заяви, че има доверие в американските служби относно българите, попаднали под закона "Магнитски". "Едва ли американското правителство със всичките си служби и филтри е направило своята грешка и изведнъж Пеевски е влязъл в списъка "Магнитски" по случайност и грешка. Тези хора работят много сериозно!", посочи премиерът. 

По отношение на случая със "златните паспорти" премиерът Кирил Петков заяви, че законопроектът е внесен от коалицията и от там подкрепят абсолютно разкриването на този случай. "Аз лично съм го обещал на Европейската комисия – тези схеми, определени лица да получават паспорти с корупция е абсолютно недопустимо. Това което трябва да се види е коя партия и коя коалиция, какви законопроекти внася. Сега ако се опитваме да водим ПР война, това не е продуктивно, защото на хората им е омръзнало от говорене. Лично съм мотивирам да имаме реални резултати, поне това, което зависи от изпълнителната власт в рамките на закона", добави той.  

Кирил Петков за пореден път призова главният прокурор Иван Гешев да подаде оставката си. Запитан дали е възможно Иван Гешев да "надживее" правителството премиерът заяви, че не изпитва никакъв страх, колко време ще продължи работата на сегашното правителство.

"Вярвам, че мандатът ни е 4-годишен, но не е важен самият мандат, а е важно какво правим през това време. За нас като изпълнителна власт е важно всяко наше решение да бъде най-доброто", коментира Петков. 

Междувременно, стана ясно, че решението на Конституционния съд, според което правосъдният министър може да поиска отстраняването на главния прокурор, не е публикувано в днешния брой на "Държавен вестник". Това е първото условие, за да може процедурата да бъде задействана. А пред вестник „24 часа” Иван Гешев коментира, че се надява този път да искат оставката му с юридически, а не политически мотиви.

"След като мафията и олигархията атакуват така яростно главния прокурор и Прокуратурата – това означава, че сме на прав път. Означава, че аз и колегите ми си вършим добре работата. Нямам никакви притеснения от това какво и дали г-жа Йорданова ще внесе във ВСС. Надявам се този път това искане да бъде мотивирано не само и единствено с политически мотиви, а да има и юридически аргументи", заяви Гешев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ