53 секции отварят за българите във Великобритания

53 секции отварят за българите във Великобритания

53 секции отварят за българите във Великобритания

Българите във Великобритания ще гласуват в 53 избирателни секции на президентския вот и референдума. От тях, 4 са в Шотландия, по една в Уелс и в Северна Ирландия. В английската столица са организирани 17 секции, четири от които в посолството, съобщи за БНР Мария Ангелиева от консулството в Лондон

Над 7000 българи са подали предварително заявления за гласуване, но се очаква гласуващите да са в пъти повече. Най-големите опашки пред секциите, по традиция, стават между 11 и 14 часа, обясни Мария Ангелиева. Този път процедурата ще бъде утежнена, тъй като всеки, който иска да участва и в референдума, ще трябва да попълни още една декларация. 

В посолството и в още няколко секции в Лондон секционните комисии се състоят от седем души. В останалите членовете са пет, каквито са указанията на Централната избирателна комисия. Новоразкритите секции са направени по желание и с помощта на българската общност, обясни Силвия Де Бур, която отговаря за организацията.

Сравнително висока избирателна активност се очаква в турския град Бурса, в който живеят най-голям брой изселници от България. Независимо от драстичното намаляване на броя на секциите в сравнение с парламентарните избори през 2014-а година, между 10 хиляди и 15 хиляди души ще упражнят правото си на глас утре в Бурса . Общността на българските турци в 3-милионния град наброява около 150 хиляди души, от които близо 50 хиляди имат право да гласуват за български президент. На парламентарните избори преди две години 22 хиляди са упражнили правото си на глас. Тогава, обаче, секциите в града и околностите му са били 42, докато сега са девет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ