Амазония: Милиони хектари гора бяха дадени на минните компании

Амазония: Милиони хектари гора бяха дадени на минните компании

Амазония: Милиони хектари гора бяха дадени на минните компании

Бразилският президент Мишел Темер отмени статута на природен резерват на близо 4 милиона хектара амазонски гори и в бъдеще те могат да бъдат експлоатирани от миннодобивните компании, съобщи Франс прес.

Указът, публикуван вчера, слага край на резервата, създаден през 1984 г. по време на военната диктатура в страната. Досега минните компании нямаха право да работят там.

Въпреки че бизнесът им неизбежно води до унищожаване на горите, в указа на Темер е записано, че продължава да се прилага законът за защитата на флората върху териториите й.

През април енергийният министър настоя за редуциране на резервата, за да се експлоатира минният потенциал на района.

Множество НПО като Международния фонд за природата (WWF) биха тревога за зоната, която се намира в щатите Пара и Амапа и е дом на много индиански племена.

Правителството на Темер беше обвинявано много пъти, че продава тропическите гори на Амазония под натиска на мощното лоби на агробизнеса и минните компании.

Темер заговори за използването на Амазонските гори и по време на скандала за корупция, който го застрашаваше с импийчмънт. Смята се, че сделката с агробизнеса му е осигурила подкрепата в парламента.  

През юни по време на негова визита в Осло, Норвегия - основният донор в защитата на Амазонските гори, предупреди, че ще ореже наполовина траншовете за Бразилия през тази година заради ускоряването на обезлесяването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ