Армения е готова на отстъпки в конфликта с Азербайджан. Но, очаква същото

Армения е готова на отстъпки в конфликта с Азербайджан. Но, очаква същото

Армения е готова на отстъпки в конфликта с Азербайджан. Но, очаква същото

Армения има готовност на отстъпки за конфликта с Азербайджан, ако отсрещната страна е готова на същото. Това заяви арменският премиер Никол Пашинян.

„Конфликтите трябва да се уреждат на базата на общи отстъпки. Нагорни Карабах и Армения са готови на такива, ако има такава готовност и от страна на Азербайджан“, коментира той в интервю за „Франс прес“, цитиран от ТАСС. Според него военните действия нямаше да започнат без активното участие на Турция. „Решението да започнат война е мотивирано от пълната подкрепа на Турция“, добави още Пашинян. Той припомни, че радикални ислямисти от Сирия са пристигнали в сепаратистката територия през турския град Газинтеп.

Пашинян отбеляза, че е сигурен, че при неоходимост Русия, която има военна база в Армения, ще изпълни ангажиментите си по договора за военно сътрудничество, ако ситуацията го изисква.

По-рано Армения, която сподели плана си да признае независимостта на Нагорни Карабах, се обърна към Европейския съд за правата на човека с настояване да се вземат мерки срещу Турция за подкрепата, която оказва на Азербайджан след подновяването на сраженията в спорната зона на 27 септември. В резултат органът призова Анкара да уважава правата на гражданите.

Тази сутрин главният прокурор на Азербайджан обвини противника в изстрелване на ракети в район, съседен на тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан, който транспортира нефт до Турция през грузинската столица. Обвиненията бяха отхвърлени от министъра на отбраната на Армения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ