Бавната ваксинация във Франция се превръща в политически проблем за Макрон

Бавната ваксинация във Франция се превръща в политически проблем за Макрон

Бавната ваксинация във Франция се превръща в политически проблем за Макрон

По последни данни Франция е ваксинирала около 80 хил. души срещу COVID-19 – значително по-малък брой от съседна Германия, където са имунизирани над 600 хил. души. Тези резултати могат да навредят на шансовете на президента Еманюл Макрон да спечели втори мандат, пише Си Ен Би си.

Успехът или провала на ваксинационна кампания във Франция най-вероятно ще бъде основната темата по време политическите дебати преди президентските избори през 2022 г.

„Въпреки че изборите все още изглеждат далеч, президентът Макрон определено е притеснен от възможността бавната ваксинация да навреди на шансовете му да спечели нов мандат“, коментира Джесика Хайндс от Capital Economics.

Резултатите от социологическо проучване, публикувано през октомври, показват, че разликата в подкрепата за Макрон и за лидера на крайната десница Марин Льо Пен е изключително малка.

„Бавното темпо на ваксинация може да ограничи способността на правителството да разхлаби или премахне карантинните мерки, които се отразяват негативно на икономиката и на ежедневието на хората. Това очевидно не би било прието добре от френските избиратели, особено ако други страни като Германия премахнат мерките по-рано“, каза Хайндс.

Като основа причина за бавното ваксиниране във Франция се дават административни пречки. Гражданите на страната трябва да се консултират предварително с лекар преди да бъдат ваксинирани, като самата инжекцията не може да бъде направена без присъствието на лекар. Наскоро второто изискване отпадна и вече медицинските сестри могат да поставят ваксина сами.

За бавната имунизация допринася и антиваксърското движение в страната, което е по-силно от това в другите големи страни от ЕС.Според проучване на Ipsos, публикувано в края на декември, само 40% от французите смятат да се ваксинират срещу коронавирус.

Френското правителство обаче е готово с план за обръщане на тенденцията чрез улесняване на процеса. Френският министър на здравеопазването Оливие Веран заяви, че хората над 75 години ще могат да си уговарят среща с лекар по телефона или по интернет, за да бъдат ваксинирани. Правителството пое ангажимента да ваксинира 1 млн. души до края на месеца.

Франция е една от най-тежко засегнатите от пандемията страни, като премиерът Жан Кастекс заяви миналата седмица, че ресторантите и ски курортите ще останат затворени поне до средата на февруари.

 Ограничителните мерки се отразяват негативно на френската икономика, която се очаква да отчете свиване от 9% за 2020 г. Колкото по-бавно е ваксинираното, толкова по-дълго ще продължат ограничителните мерки, а с това и проблемите за бизнеса.

„Френската икономика е под анестезия. Едва когато бъде дръпнат фискалният щепсел ще се разбере колко бързо може да бъде икономическото възстановяване. Дотогава аз смятам, че Макрон има добри шансове, тъй като към момента алтернативите са малко“, коментира Дджереми Гез от  водещо бизнес училище HEC Paris.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ