Байдън и Путин с отделни пресконференции след срещата в Женева

Байдън и Путин с отделни пресконференции след срещата в Женева

Байдън и Путин с отделни пресконференции след срещата в Женева

Президентът на САЩ Джо Байдън ще даде самостоятелна пресконференция след срещата си с Владимир Путин следващата седмица, обяви днес източник от Белия дом, цитиран от Ройтерс. По думите му това е най-подходящият формат за комуникация със "свободната преса", пише БТА.

Срещата на Байдън с руския президент е насрочена за 16 юни в Швейцария във вила от 18-и век с изглед към Женевското езеро. Очаква се на нея да бъдат обсъдени стратегическата ядрена стабилност и лошите отношения между Кремъл и Запада.

"Очакваме срещата да бъда откровена и пряма" каза представителят на Белия дом. "Самостоятелната пресконференция е подходящият формат за ясна комуникация със свободната преса по темите, повдигнати на срещата - както в областите, където може да сме съгласни, така и в областите, където имаме значителни безпокойства", добави източникът. Белият дом посочи обаче, че все се уточнява как точно ще протече срещата между Байдън и Путин, предаде Асошиейтед прес.

Малко по-късно Кремъл също обяви планове да проведе отделна пресконференция на руския президент Владимир Путин в Женева, след като стана известно за решението на Джо Байдън да разговаря сам с журналисти. Това съобщи прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава РИА Новости.

Според говорителя на Кремъл решението на Байдън не е необичайно, а възприета от него практика.

„Президентът на САЩ проведе отделна пресконференция и в Англия след срещата си с Борис Джонсън, а не съвместно с него, обясни Песков, визирайки паралелно течащите срещи на четири очи между лидерите на Г-7, съпътстващи срещата на върха в Корнуол този уикенд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ