Белият дом поиска уволнение на журналистка за обида към Тръмп

Белият дом поиска уволнение на журналистка за обида към Тръмп

Белият дом поиска уволнение на журналистка за обида към Тръмп

Белият дом поиска да бъде уволнена журналистка от спортната мрежа ESPN заради изказване в Twitter, че президентът Доналд Тръмп е бял супремасист (понятието е по-широко от „расизъм“, включва идеи за расово, полово, етническо и наследствено превъзходство).

"Това е един от най-скандалните коментари, които някой може да направи и мисля, че това е мотив за уволнение“, заяви говорителката на Тръмп Сара Сандърс.

Журналистката от Детройт Джамел Хил, афроамериканка, написа в понеделник, че Тръмп е най-невежият президент през целия й живот и избирането му обидно. Тя добавя, че милиардерът е бял супремасист, заобиколен от други бели супремасисти.

В същото време Конгресът одобри с пълно единодушие резолюция срещу „белия национализъм“ и „белия супремасизъм“. Сенатът прие документа в понеделник, последван от Камарата на представителите и вече е на бюрото на Доналд Тръмп.

За милиардера това е предизвикателство, защото или трябва да го подпише, или да му наложи вето. Може и нищо да не направи, но в този случай резолюцията ще влезе в сила автоматично след 10 дни. Тя беше приета, за да осъди официално насилието в Шарлътсвил и след като Тръмп предизвика смайване сред политическата класа в САЩ, включително сред републиканците, с меката си позиция към неонацистите и супремасистите.

Конгресмените поискаха експлицитно от президента да осъди расистките, екстремистките, ксенофобските, антисемитските групи и белите супремасистите, както и да ангажира всички правителствени средства срещу неонацистите и Ку-Клукс-Клан. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ