Инвестираме 4,5 млрд. лв. в енергийна ефективност през следващите 5 години

Инвестираме 4,5 млрд. лв. в енергийна ефективност през следващите 5 години

Инвестираме 4,5 млрд. лв. в енергийна ефективност през следващите 5 години

През следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев във видеообръщение по време на онлайн форума "Обнови България - Спести енергия!". 

"Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес, но и да предложи нови решения и мерки, както и по отношение на качеството, което се очаква не само от възложителите, но и от българските граждани", каза той и изтъкна новите възможности за финансиране, както по линия на кохезионната политика, така и по Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Плана за справедлив преход.

"България през следващите пет години трябва да извърши гигантско усилие за декарбонизация на икономиката и за намаляването на разходите за отопление и електроенергия. Това значи мащабна програма за енергийна ефективност, която включва опит за подкрепа за българската индустрия, за да бъде тя по-малко енергийно интензивна, трябва да се мисли и за компаниите, собствениците и ползвателите на публичните сгради - държавни и общински. Имаме голямата задача по-голямата част от тях през следващите години да бъдат обновени", заяви вицепремиерът.

По думите му, след добрия старт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, трябва да се мисли и за нови мерки - по-високотехнологични и по-амбициозни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ