Джонсън уверен, че няма да се стигне до Брекзит без сделка

Джонсън уверен, че няма да се стигне до Брекзит без сделка

Джонсън уверен, че няма да се стигне до Брекзит без сделка

Борис Джонсън е напълно уверен, че заедно с Европейския съюз ще избегнат евентуален Брекзит без сделка в края на тази година, предаде Euractiv.

Пред депутати британският премиер коментира, че този вариант „не е това, което държавата иска, нито това, което партньорите и приятелите ни от ЕС искат от нас“. „Следователно, имам всякаква надежда и очакване, че това няма да бъде резултатът“, заяви той пред парламентарната комисия по време на изслушване, продължило над два часа.

Въпреки тази своя позиция, Джонсън отказва да се оттегли от предложения нов закон , който самият той призна, че ще наруши международното право и вкара правителството му в конфликт с Брюксел.

Брекзит без сделка се очертава все повече като възможен сценарий в скъсването на отношенията между Великобритания и ЕС, предвид факта, че преговорите са в задънена улица. И двете страни обаче настояват, че споразумението трябва да бъде постигнато до следващия месец, за да бъде приложено до края на 2020-а.

Законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство беше внесен в парламента тази седмица, въпреки призивите на общността на 27-те за оттеглянето му и спазването на договорените задължения.

Джонсън заяви, че ЕС може да блокира храните и селскостопанските продукти, насочени към Северна Ирландия от континентална Великобритания, като наложи по-високи мита и такси.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ