Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борис Джонсън призова Тръмп да се откаже от митата за европейски стоки

Снимка: Guliver/Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън изрази разочарованието си от решението на Вашингтон да наложи мита върху британски и европейски продукти и поиска от президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от тях, предаде АФП.
След решението на Световната търговска организация в полза на Вашингтон по делото за европейските субсидии за Еърбъс (Airbus), оценени като незаконни, САЩ обявиха преди една седмица, че ще въведат наказателни мита от 18 октомври на европейски внос за 7,5 милиарда долара.
Британският пребиер, който е разговарял с Тръмп вчера, подчерта, че решението на САЩ би било "вредно" за редица сектори и най-вече за производството на уиски. Джонсън настоя да не се налагат тези мита.
На няколко пъти президентът на САЩ залъгваше Великобритания с амбициозно споразумение за свободна търговия след излизането й от ЕС, предвидено за 31 октомври, отбелязва АФП.
Голяма част от санкциите ще бъдат приложени за внос от Франция, Германия, Испания и Великобритания - четирите страни, които са в основата на "незаконните" субсидии, давани на европейския самолетостроителен консорциум, според офиса на постоянния търговски представител на САЩ.
ЕС обеща да отговори на този удар със санкции, надявайки се в същото време да бъде постигнато приятелство споразумение, за да се избегне ескалацията в една търговска война, която би била вредна и за двете страни, разделяни от Атлантика.
Основната цел е ЕС да бъде сплотен, заяви тази сутрин в ефира на френското Радио класик министърът на зеделието на Франция Дидие Гийом, цитиран от АФП.
"Американците бяха злонамерени, защото искат да разединят Европа. На нас ни обмитяват виното, а това е катастрофа за лозарството, в Италия - под удара им попадна сиренето. Те не посегнаха на шампанското, коняка, на големите вина, в които има ресурси", а на винито, в което няма възможности за маневриране, допълни Гийом.
Необходимо е Европейската комисия да окаже помощ на тези производство, ако митата бъдат въведен. В противен случай това ще е краят на много сектори във винопроизводството, зояви френският земеделски министъ

още от Политика
26
Сряда
Февруари