Борис Джонсън сравни Русия с войнствената Спарта

Борис Джонсън сравни Русия с войнствената Спарта

Борис Джонсън сравни Русия с войнствената Спарта

Британският външен министър Борис Джонсън нарече трагедия охлаждането на отношенията между Русия и Запада. В интервю за „Сънди Таймс“ той сравни Русия със Спарта, а САЩ и страните от Запада – с Атина.

Руското министерство веднага реагира, че сравнението е некоректно.

Следващата седмица Джонсън заминава за Москва – първата официална визита на британски външен министър от 5 години.

Русия не е била толкова враждебна към Великобритания и западните страни от времето на студената война, казва Джонсън в интервюто и споменава анексията на Крим и публикациите за руско участие в подготовката за покушението срещу премиера на Черна гора.

В Крим за пръв път от 1945 г. беше завзета част от независима европейска територия. Към това може да се добавят и действията за дестабилизация на западната част от Балканите. Русия буквално е оставила пръстовите си отпечатъци в опита за убийство в Черна гора, заяви Джонсън.

Вижте как водят информационните си кибер войни, как се опитват да се намесят в демократичните процеси във Великобритания, продължава Джонсън и отбелязва, че не е видял доказателства намесата на Русия да е повлияла на референдума за Брекзит.

„Четох „Историята на Пелопонеската война на Тукидид. Беше очевидно, че Атина и нейната демокрация, откритост, култура и цивилизация са аналог на САЩ и Запада.Русия ми се стори затворена и недружелюбна, и антидемократична като Спарта. Бях смаян от надеждата и промените след падането на Берлинската стена, и внезапно всичко засия в нова светлина. Сега това ми се струва илюзия“, заявява Джонсън. В същото време той подчертава, че е готов за сътрудничество с руснаците: „Заедно победихме нацизма. Трябва да си сътрудничим, за да победим ислямския тероризъм“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира бързо след публикацията: „Работата не в това, че Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от същите европейски държави. Същността на противоречията между Атина и Спарта е олигархията като основа за устройството на Спарта. Мисля, че няма нищо по-олигархично от Великобритания“, написа говорителката във Facebook, без да коментира защо в съвременния език има устойчиво словосъчетание „руски олигарси“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ