Затвори

Борис Джонсън сравни Русия с войнствената Спарта

Снимка: Guliver / Getty Images

Британският външен министър Борис Джонсън нарече трагедия охлаждането на отношенията между Русия и Запада. В интервю за „Сънди Таймс“ той сравни Русия със Спарта, а САЩ и страните от Запада – с Атина.

Руското министерство веднага реагира, че сравнението е некоректно.

Следващата седмица Джонсън заминава за Москва – първата официална визита на британски външен министър от 5 години.

Русия не е била толкова враждебна към Великобритания и западните страни от времето на студената война, казва Джонсън в интервюто и споменава анексията на Крим и публикациите за руско участие в подготовката за покушението срещу премиера на Черна гора.

В Крим за пръв път от 1945 г. беше завзета част от независима европейска територия. Към това може да се добавят и действията за дестабилизация на западната част от Балканите. Русия буквално е оставила пръстовите си отпечатъци в опита за убийство в Черна гора, заяви Джонсън.

Вижте как водят информационните си кибер войни, как се опитват да се намесят в демократичните процеси във Великобритания, продължава Джонсън и отбелязва, че не е видял доказателства намесата на Русия да е повлияла на референдума за Брекзит.

„Четох „Историята на Пелопонеската война на Тукидид. Беше очевидно, че Атина и нейната демокрация, откритост, култура и цивилизация са аналог на САЩ и Запада.Русия ми се стори затворена и недружелюбна, и антидемократична като Спарта. Бях смаян от надеждата и промените след падането на Берлинската стена, и внезапно всичко засия в нова светлина. Сега това ми се струва илюзия“, заявява Джонсън. В същото време той подчертава, че е готов за сътрудничество с руснаците: „Заедно победихме нацизма. Трябва да си сътрудничим, за да победим ислямския тероризъм“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова реагира бързо след публикацията: „Работата не в това, че Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от същите европейски държави. Същността на противоречията между Атина и Спарта е олигархията като основа за устройството на Спарта. Мисля, че няма нищо по-олигархично от Великобритания“, написа говорителката във Facebook, без да коментира защо в съвременния език има устойчиво словосъчетание „руски олигарси“.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 18.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 18.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68446
0.593662
CNY
10
2.50612
3.99023
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19465
0.455654
RUB
100
2.66801
37.4811
USD
1
1.68446
0.593662