Борисов: Балканите ще се превърнат в едно от най-добрите места за живеене

Борисов: Балканите ще се превърнат в едно от най-добрите места за живеене

Борисов: Балканите ще се превърнат в едно от най-добрите места за живеене

„Аз съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене, включително и в Европа”. С тези думи премиерът Бойко Борисов откри конференцията "Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" в НДК.

„Аз съм човек, който обича историческата памет да се пази. Днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани. Беше много трудно, хич не им се занимаваше на нашите хора, но накрая се съгласиха и не само това, приеха го присърце. Това се дължи и на Меркел, която след време не знам дали ще вземе Нобелова награда, но ние трябва да й благодарим”, заяви Борисов.

„Това, което категорично мога да кажа в момента, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране в Съвета и ще стане, това са основните транспорти - жп и магистрали. Голяма част са изградени с европейско финансиране. Толсистемите, които се въвеждат в тези държави, гарантират, че могат да изплащат заемите”, обясни българският премиер.

„Аз съм готов довечера да говоря с колегите - евролидери, защо толкова се плашат от Балканите. Къде е толкова страшното, от какво толкова се плашим? В същото време това място генерира само войни и огромни разходи след това. Така, че бавно, с диалог, едно по едно, методично, капка по капка най-накрая се съгласиха на тази важна среща. Днес всички ще присъстват на Съвета”, каза Борисов.

„Истински се радвам и се надявам колегите и Заев, и Ципрас най-вече да приключат спора с името на Македония. Това си е ваша работа, ние само се надяваме, да не си помислите, че даваме акъл, надяваме се да си стиснете ръцете, призова българският премиер - В Скопие отказаха да си стиснат ръцете, но тук трябва да го направят”, призова Борисов.

„Не можем да кажем, че Съветът се провежда в много изгодна за Западните Балкани ситуация. Помагайте ни, защото ако ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. Всичко зависи от нас, успех”, допълни премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ