нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов предложил да не е премиер в нов кабинет

Снимка от личния фейсбук профил на премиера Бойко Борисов

ГЕРБ ще има проектокабинет и ще подходи отговорно при съставянето на правителство, когато получи мандат като първа политическа сила от последните парламентарни избори. Това заяви премиерът и лидер на партията Бойко Борисов - първо, по време на редовното правителствено заседания днес, а след това и във Велико Търново, където е на посещение

"Предложих да не съм министър-председател. Нека да получим мандата, не искам като Радев да разделям нацията. След като ни дадат мандата ще направим своето предложение за премиер и правителство.", заяви той пред репортери в Старопрестолния град. "Не ме е страх от служебно правителство. Страх ме е само от Господ", каза още той. Посещението му във Велико Търново е във връзка с отпуснатите от правителството 2 000 000 лв. за основен ремонт и реконструкция на Старата митрополия, която е с голяма историческа стойност за града. 

"Българският избирател категорично постави ГЕРБ на първо място и затова ние отговорно ще подходим при нашето предложението за съставяне на правителство.", коментира по-рано премиерът по време на правителственото заседание.

По думите му, тези, които задават въпроса дали ни е страх от служебно правителство, самите те се страхуват от демокрацията. Борисов напомни, че основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни избори. "Изборите, които се проведоха у нас бяха прозрачни и добре организирани. Това е становището на международните наблюдатели от ОССЕ. Страховете, които се опитваха да наложат нашите опоненти, че ние ще опорочим вота или ще направим нещо незаконно и недопустимо, отново останаха една голяма лъжа", каза премиерът. 

"Продължаваме нататък, нека всички да подходят отговорно. По Конституцията има ред и начин, по които се действа. Когато получим мандата като първа политическа сила, най-отговорно ще се отнесем към него. Нашите избиратели това искат. Оттам нататък, след като преценят другите партии дали ще ни подкрепят или не, има конституционен начин за действие", категоричен е премиерът Борисов. 

Министър-председателят изтъкна ситуацията с COVID-19 и в други европейски държави и напомни, че има страни, които са в локдаун вече месеци наред. Той акцентира върху европейската солидарност, подкрепата на Европейската комисия и на другите европейски държави, благодарение на които България ще получи общо 2,7 милиона дози ваксини от Pfizer в най-кратки срокове.

"За съжаление, дали е търговска война или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани. Хората се плашат. Сега същото се говори за ваксината на Johnson & Johnson", посочи още премиерът Борисов. Според него това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната, но същевременно към момента хората могат да бъдат спокойни и има налични РНК-ваксини.

 

 

 

още от Политика