Затвори

Борисов призова Косово и Сърбия да подпишат споразумение за взаимно признаване

Снимка: официален профил на Бойко Борисов във Facebook

Премиерът Бойко Борисов е на визита в Прищина днес, където се срещна с косовския си колега Рамуш Харадинай. 

"С премиера на Косово обсъдихме разширяването на контактите, особено в сферите на икономиката, енергетиката, инвестициите и туризма. Показателно за напредъка на реформите в Косово е разработването на правна рамка за защита и гарантиране на правата на малцинствата", става ясно от профила на Борисов във Facebook след срещата.

"България е заинтересована в тази област, защото съществува общност от косовски граждани, деклариращи българско самосъзнание", заяви той.

Без споразумение за взаимно признаване между Белград и Прищина, Косово и Сърбия няма да бъдат приети в ЕС, заяви премиерът, цитиран от bTV. 

Борисов се срещна и с президента Хашим Тачи и го покани да участва в срещата на върха в България през май.

"Мога само да кажа, че ако не го подпишете, ако не направите това споразумение (б.р. за взаимно признаване), нито Косово, нито Белград ще видят Европейски съюз", изтъкна Борисов. Той беше категоричен, че това условие няма как да бъде заобиколено и касае не само Косово и Албания, но и Македония, която има спор с Гърция за официалното си наименование.

"Ние работим за признаването на Косово от Русия, това ще бъде ключово и за установяване на традиционно добри отношения със Сърбия в региона”, каза президентът на Косово Хашим Тачи, предава още bTV. Тогава според него страната ще бъде призната и от Сърбия.

Косово е независима от 10 години, но не е член на ООН. Призната е от 116 държави, включително и от България. Затова Борисов беше награден с орден за независимост. Държавният глава Хашим Тачи е подчертал, че отличието е за заслугите на министър-председателя за свободата и независимостта на страната.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 17.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 17.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67911
0.595554
CNY
10
2.4971
4.00465
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.20437
0.453644
RUB
100
2.67265
37.416
USD
1
1.67065
0.598569