Обявиха концесията за Летище София, БСП я атакува

Обявиха концесията за Летище София, БСП я атакува

Обявиха концесията за Летище София, БСП я атакува

Обявата за концесията на Летище София бе публикувана в официалния вестник на ЕС, съобщи в. "24 часа".

От текста става ясно, че прогнозната стойност на концесията 3 898 229 907,50 евро. Процедурата е за "възлагане на концесия за строителство на обект „Гражданско летище за обществено ползване София". 

От публикацията под номер 2018/S 127-290417 става ясно още, че концесията на летище София е  от смесен вид (на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за концесиите концесията на летище София ще бъде определена като концесия за строителство), чийто предмет включва:

- изпълнение на строителство - построяване на терминал 3 до десетата година от срока на концесията и др. съгласно документацията за концесията 

- предоставяне на услуги, свързани с експлоатацията на летище, с цел осигуряване на неговото ползване от въздушни превозвачи. 

На концесионера ще бъде възложено:

- изпълнение на строителство и свързаното с това право да експлоатира строежа при поемане на оперативния и строителния риск, включително правото на получаване на приходите от услугите, предоставяни чрез строежа, и/или от извършване на друга търговска дейност със строежа; и

-  предоставяне на услуги, свързани с управлението и експлоатацията на летището, заедно с правото на експлоатация на тези услуги, включително правото на получаване на приходите от извършването на тези услуги, при поемане на оперативния риск. 

Първоначалното плащане от концесионери след влизане на договора в сила е 550 млн. лв. без ДДС, колкото беше и при предишната процедура. 

Годишната концесионно възнаграждение е по-голямата от двете суми - предложената с офертата на участника, но не по-малка от 15 млн. лв., или процент от общия размер на общите приходи от всички дейности, но не по-малък от 10%.

 Съгласно предвижданията на финансовия анализ за срока на концесията концесионерът ще извърши годишни концесионни възнаграждения общо в размер на 1 408 220 хил. лв. без ДДС.

Определени са и прогнозните такси на аеропорта в евро:

— такса за кацане 14,30 (3—25 т);

— такса за паркиране 0,171/0,064 (ден/нощ);

— такса за пътници 5,46/2,73 (възрастен/дете);

— такса за ползване на пътнически ръкав 95 (до 60 мин);

— такса за сигурност 5,50;

— такса за шум 0,30 (тон, кат. 3).

Срокът за подаване на оферти е 13 часа на 22 октомври 2018 г.

Междувременно БСП атакува проекта на специален брифинг в парламента. "Ако Летище София бъде отдадено на концесия на южна на България държава, има опасност да се превърне в помощно летище, освен вдигането на таксите за пътниците", коментира говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.

Разполагаме с информация, че се подготвя спечелването на тази концесия от една съседна на България южна държава, посочи тя. Йончева отбеляза, че след няколко месеца в Турция в европейската част на Истанбул започва работа най-голямото летище в света. По думите й Турция няма основание да има конкурентно летище.

Също така получихме информация, че се готви драстично съкращение на служителите на летището и нещо повече, те са заплашвани да мълчат, иначе ще бъдат уволнени още сега, каза Йончева. Имаме информация, че се подготвя увеличение на цените за услуга на летището, посочи още тя.

От "БСП за България" ще обжалват пред Върховния административен съд отказа на правителството да предостави на българския парламент информация за условията за концесиониране на Летище София.

„Внесохме и проект за решение в парламента, с което възлагаме на Министерството на транспорта да прекрати откритата вече процедура на отдаване на концесия на Летище София”, съобщи Йончева.

Тя добави, че подготвят и законодателни промени, с които да се забрани обектите от значение за националната сигурност в забранителния списък за приватизация, да бъдат отдавани на концесия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ