БСП ще сезира прокуратурата заради твърденията за източване на НЗОК

БСП ще сезира прокуратурата заради твърденията за източване на НЗОК

БСП ще сезира прокуратурата заради твърденията за източване на НЗОК

БСП ще сезира прокуратурата за източването на Здравната каса и за цената на лекарствата. Левицата реагира веднага на изнесената от шефа на НЗОК д-р Дечо Дечев информация за нередности в плащанията на лекарства към болниците става ясно, че са застрашени сигурността и здравето на хората и смятат, че правителството носи отговорност за това. 

Ден по-рано управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев обяви, че ще се оттегли от поста на 12-и март, когато изтича мандатът на неговия предшественик, проф. Камен Плочев, който се оттегли преждевременно през 2018 година. Дечев намекна, че няма унисон в действията на екипа на здравното министерство с този на касата. Наскоро здравният миинистър Кирил Ананиев обяви, че от тази година след промяна в закона най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплащане на персонала. Дечо Дечев твърди обаче, че идеята е неприложима, защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си. Новият управител на касата ще бъде избран от депутатите в парламента. 

„За едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска болница. Ако едно лекарство е 150 лева за държавна или общинска болница, за частна болница цената изведнъж незнайно по каква причина скача 7 пъти и струва 1500 лева. Ние знаем причината – да се източва Здравната каса”. Това заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев като цитира разкритията на Дечев. 

„Всичко това можеше да бъде избегнато, ако 2018 година, когато имаше вот на недоверие на левицата на тема „здравеопазване“, бе успешен. Защото ние още през 2018-а сигнализирахме именно за тези проблеми. Може би това правителство е на източването - на язовири, източване на Здравната каса. Няма система в страната, която да функционира нормално. Институциите са пропити от некомпетентност и от всичко това страдат българските граждани“, коментира още Драгомир Стойнев.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ