Чешкият парламент свали имунитета на премиера Бабиш

Чешкият парламент свали имунитета на премиера Бабиш

Чешкият парламент свали имунитета на премиера Бабиш

Камарата на депутатите в Чехия свали днес депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш, предаде ТАСС.

В гласуването участваха 180 от 200-те членове на долната камара на чешкия парламент, като 111 подкрепиха решението, а 69 бяха против.

От няколко дни на практика правителството на Бабиш е в оставка, тъй като във вторник тази седмица, то не получи вот на доверие.

Свалянето на депутатския имунитет на премиера, означава, че срещу него ще започне съдебно дирене по обвинение в измама, отбелязват международните агенции.

Преди няколко месеца полицията обвини Бабиш и най-близките му съратници в организиране на схема за незаконно присвояване чрез негови фирми на 50 милиона крони (около 2,5 млн. долара) под формата на субсидии от фондовете на ЕС.

Скандалът избухна малко преди парламентарните избори през октомври, на които политическото движение на милиардера "Действие на недоволните граждани" (АНО) спечели убедителна победа, припомня БТА. Бабиш отхвърли повдигнатите обвинения и възнамерява да докаже невинността си в съда. Той твърди, че срещу него и АНО действа политическа мафия, а някои представители на правоприлагащите органи изпълняват нейни поръчки.

Без имунитет и без вот на доверие Бабиш се очаква на посещение в София в началото на следващата седмица, става ясно от съобщения на официалните институции у нас. Президентът Румен Радев ще се срещне на 22 януари (понеделник) с премиера на Чехия Андрей Бабиш, който ще бъде на посещение в България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Срещата ще бъде от 14.00 часа на "Дондуков" 2, уточняват от там.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ