ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина

ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина

ЦИК реши как ще гласуват хората под карантина

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да гласуват на изборите на 14 ноември с подвижна избирателна кутия, реши Централната избирателна комисия. 

Те ще трябва да подадат заявление от 1-ви до 14 ноември включително, т.е. и в самия изборен ден, до кмета на района, общината или населеното място. Предвиждат се няколко начина за подаване на заявление, сред които саморъчно подписано от избирателя и подадено от пълномощник, без да е необходима нотариална заверка, по пощата или по факс, електронно, предава БТА. 

По време на заседанието зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов постави въпроса как да се предотврати възможността избиратели да нарушат карантината и да отидат да гласуват на място в секцията. Той предложи да се обмисли заличаването на имената им от списъците по постоянен адрес. Тогава ще видим дали ще се справим с лавината от заявления за подвижна избирателна секция, коментира той, цитиран от БТА. 

Не можем да покрием всяка житейска хипотеза, реагираха членове на ЦИК и отбелязаха, че на карантинираните избиратели е дадена възможност да подават по повече от три начина заявленията си и да гласуват по облекчен ред. На заседанието беше предложено да се обсъди и вариант да се изисква от РЗИ информация за карантинираните лица. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ