Десетки арестувани на протестите срещу израелския премиер Нетаняху

Десетки арестувани на протестите срещу израелския премиер Нетаняху

Десетки арестувани на протестите срещу израелския премиер Нетаняху

Израелската полиция арестува близо 40 души в Тел Авив към ранните часове на днешния ден във връзка с масовите демонстрации в цялата страна срещу премиера Бенямин Нетаняху, проведени въпреки строгите ограничения, наложени заради коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Във вчерашните демонстрации, според организаторите, са участвали общо около 100 000 души. Те излязоха по ключови кръстовища и площади след въвеждането на новите строги мерки срещу разпространението на коронавируса, ограничаващи протестите до групи от по 20 души, намиращи се в радиус от 1 километър от домовете си.

Нетаняху наложи ограниченията в рамките на въведената повторно национална карантина след надигналата се втора вълна на пандемията от Ковид-19. Мнозина обаче разкритикуваха новите мерки като антидемократични. Те обвиняват премиера, че се опитва чрез ограниченията да потуши протестното движение срещу него в момент, когато е подсъдим за корупция.

От юни досега всяка събота вечер десетки хиляди души се събират, най-често пред резиденцията на премиера в Ерусалим. Тъй като в момента пътуванията са забранени, много протестиращи се събраха в центровете на своите градове из цял Израел. Като цяло мерките за физическо дистанциране се спазваха и почти всички демонстранти носеха маски.

Полицаите в центъра на Тел Авив, някои от които на коне, разпръснаха един по-многоброен протест, след като предупредиха с мегафони участниците, че проявата е незаконна, защото е по-голяма от разрешеното. Според официални данни при вчерашните демонстрации са арестувани общо 38 души, повечето в Тел Авив.

Според движението "Черно знаме", организирало демонстрациите, във вчерашните протести са участвали около 100 000 души в цялата страна, настояващи Нетаняху да напусне поста си, докато не докаже своята невинност в съдебния процес, започнал през май. Те осъждат и действията на премиера в борбата с пандемията.

Премиерът отхвърля всички повдигнати срещу него обвинения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ