нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Докато Великобритания се чуди, Франция задейства план за твърд Брекзит

Shutterstock

Премиерът на Франция Едуар Филип съобщи, че кабинетът задейства план, чрез който страната да се подготви за "Брекзит без споразумение" - вариант, който изглежда "все по-вероятен", предадоха Франс прес и ТАСС.

Френското правителство е предвидило "законодателни и юридически мерки, чрез които да се избегне прекъсването на права и да се осигури ефективно защитаване на правата на нашите сънародници и на нашите предприятия", посочи министър-председателят след среща с членове на кабинета.

Планът предвижда по-специално 50 милиона евро инвестиции за подпомагане на френските летища и пристанища за справяне с последиците от евентуален твърд Брекзит, отбелязва Ройтерс.

"Правителството носи отговорност страната ни да е готова, интересите на гражданите ни да бъдат опазени и защитени", заяви министър-председателят на Франция.

След като планът бе одобрен вчера от Националното събрание, днес предстои окончателно да бъде приет и от Сената. Въз основа на закона, който ще бъде подписан тази седмица от президента, ще бъдат разработени "пет наредби, които ще бъдат представени идната сряда на правителството и публикувани през следващите три седмици", уточни Филип.

Тези пет наредби ще осигурят юридическа рамка, за да може Франция да реагира на евентуален Брекзит без споразумение, добави премиерът.

Става дума по-специално да бъдат защитени интересите на французите, живеещи във Великобритания, да се гарантира определен статут на британските граждани във Франция и да се предвидят мерки за възстановяване на контрола върху стоките, превозвани през границите.

Френските власти проучват и план за подпомагане на риболова - сектор, който може да се окаже твърде уязвим при Брекзит без споразумение.

още по темата
още от Политика