Дончев: От партиен интерес е да отидем на избори веднага, от държавен - не

Дончев: От партиен интерес е да отидем на избори веднага, от държавен - не

Дончев: От партиен интерес е да отидем на избори веднага, от държавен - не

Не обмисляме оставка на кабинета. Това заяви пред NOVA вицепремиерът Томислав Дончев.

„Свободата и демокрацията работят през институции. Това е установила човешката еволюция за последните десетилетия. Няма как да имаме и свобода и демокрация без институции и без правила. Това, което имаме като резултат е правителство, президент и други органи на държавното управление, избрани според тези правила. Отнасям се с респект и внимание към всяко гражданско искане, но демокрацията е това – винаги ще има някой недоволен“, коментира Дончев.

По думите му от партийна гледна точка е много по-изгодно да се отиде на избори веднага, но това не е от държавен интерес. Той добави, че не очаква ГЕРБ да изгубят половината си депутати, ако изборите бяха днес, отговаряйки на изказване на Цветан Цветанов.

„По принцип организирането на протест в подкрепа на действащо правителство е леко странен жанр, но имаше конкретен повод - приемането на България в чакалнята на Еврозоната. Освен това от организациите безспорно има енергия в посока: „Няма да ви оставим, не отстъпвайте“ На тази енергия трябва да се даде някакъв ход.“, заяви вицепремиерът, като добави, че сблъсъците, до които се стигна, не са били по вина на ГЕРБ или подкрепящите партията.

„Интересна логика - ако нямаше наши симпатизанти нямаше да има бити. Това означава ли - да не се появява никой, заради опасността да бъде бит", добави той.

„Рисково е струпването на хора. Имаше радикални елементи, агитки и провокатори включително, но това не значи, че няма нормални интелигентни граждани в протеста, които не са пратени от никой“, посочи още Дончев.

Според вицепремиерът настоящата ситуация не може да бъде сравнявана с тази от времето на Орешарски.

 „При Орешарски нещата бяха различни. Този кабинет беше сглобен от всички отломки, останали в Народното събрание. Тогава ние бяхме водеща политическа сила. Това беше правителство на инат. Искането сега е за повече свобода, демокрация и справедливост. Това винаги е актуално и легитимно“, каза още Дончев.

„Не можах да разбера защо трябва да се иска оставката на правителството заради действията на главния прокурор. Не мога да разбера и защо когато арестуват действащ министър или зам.-министър това е добре, а когато има проверка по отношение на съветник на президента това е лошо. Не разбирам защо водим и двата разговора. От години разговорът е колко корупция има в България, а от друга страна говорим как е лошо, че се предприемат конкретни действия срещу конкретно лице. Как водим двата разговора едновременно? Ние управляваме и сме отговорни за всичко, което става. Ние носим цялата отговорност. Какво става от другата страна и кой го организира са ясни фигурите. Имаме участници от българския политически живот, някои от които високо институционално представени като г-н президента“, коментира той.

Той коментира и превишили ли са правомощията си полицаите. „Болно ми е, когато се стига до ситуация, когато едни български граждани се налага да е бият с други, особено, ако едните са с униформи. Тече проверка, която ще установи има ли нередни действия от страна на полицейски служител.  Няма как, ако един полицай е нападнат, да не отвърне”, поясни Дончев.

Щом има усещане за несправедливост означава, че всички политици, в това число и ние, не сме си свършили назад във времето работата, заяви Дончев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ