Корбин, Фараж и Стърджън се обявиха против новата сделка за Брекзит

Корбин, Фараж и Стърджън се обявиха против новата сделка за Брекзит

Корбин, Фараж и Стърджън се обявиха против новата сделка за Брекзит

Вътрешен фронт се отвори срещу прясно договорената сделка за Брекзит между ЕС и Великобритания.

Основната британска опозиционна формация - Лейбъристката партия - не може да подкрепи договорената днес сделка за Брекзит между Европейския съюз и британското правителство, заяви нейният лидер Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Не одобряваме сделката и не можем да я подкрепим в сегашния й вид, каза той и призова британските депутати да отхвърлят споразумението. То няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено. Най-добрият начин да се реши Брекзитът, е последната дума да има населението, което да се произнесе чрез всенароден вот, посочи в комюнике Корбин, предаде БТА.

При това положение е малко вероятно британският парламент да приеме текста, срещу който вече се обяви и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП).

ДЮП участва в парламентарна коалиция с управляващата Консервативна пария, която вече не разполага с мнозинство в парламента.

Източник от Лейбъристката партия каза, че тя най-вероятно ще гласува за втори референдум за членство в ЕС, ако такъв вот бъде добавен към която и да е сделка, предложена от Джонсън.

Шотландия също даде отпор. Шотландската национална партия няма да подкрепи в парламента споразумението за Брекзит на британския премиер Борис Джонсън, защото то представлява доста "по-твърдо" излизане от ЕС. Това заяви днес лидерът на ШНП Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

"Планираният от Борис Джонсън Брекзит предполага не толкова обвързващи отношения с ЕС, що се отнася до стандартите за храните, опазването на околната среда и правата на работниците", каза тя. "Шотландия не е подкрепяла Брекзит под никаква форма и затова и депутатите от ШНП няма да подкрепят Брекзит под никаква форма", допълни Стърджън.

Лидерът на Партията за Брекзит Найджъл Фараж пък заяви в Туитър, че споразумението с Брюксел на британския премиер Борис Джонсън трябва да бъде отхвърлено, предаде ДПА.

"Ангажиментът, поет с това споразумение, за синхронизиране на регулациите означава, че "новото споразумение" не е Брекзит въпреки по-добрите решения по въпроса за митническия съюз", написа Фараж. А в интервю за Би Би Си той прогнозира, че за Джонсън ще е "много трудно" да убеди северноирландската Демократическа юнионистка партия да подкрепи споразумението.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ