Джо Байдън: Америка се върна, готова да води света

Джо Байдън: Америка се върна, готова да води света

Джо Байдън: Америка се върна, готова да води света

Новоизбраният американски президент Джо Байдън изрази готовността на САЩ отново „да водят“ на глобалната сцена, обещавайки да работи със съюзниците на страната.

Представянето на външната му политика и екипа по национална сигурност обаче е вероятно да се случи след 20 януари, когато държавният глава и неговата заместничка Камала Харис ще влязат в Белия дом.

Байдън сигнализира, че две бивши, по-либерални лица, които се изправиха срещу него в кандидатурата за президент, издигнат от Демократическата партия – сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, не са разглеждани за назначаване в кабинета, заявявайки, че се нуждае от гласовете им в тясно разделения Сенат, пише „Ройтерс“.

В рамките на мандата си Доналд Тръмп разтрогна отношенията с много от съюзниците на САЩ в Европа и на други континенти с антагонистичния си подход към НАТО и търговските отношения, отказа от международни споразумения и близката връзка с авторитарни лидери.

По думите на новоизбрания държавен глава неговият екип, който включва доверения му Антъни Блинкен като номиниран за държавен секретар на Щатите, ще се откаже от „старото мислене и непроменените навици“ по отношение на своя подход към външните отношения.

„Това е екип, който отразява факта, че Америка се е върнала, готова да води света, а не да се оттегля от него, отново да седна на масата, готова да се изправи срещу нашите противници и да не отхвърля нашите съюзници, готова да отстоява ценностите си“, каза Байдън по време на свое изявление в Уилмингтън, щата Делауеър.

Светът се промени, откакто демократите за последно се настаниха във Вашингтон преди четири години. Китай е във възход, Русия се опитва допълнително да утвърди влиянието си, докато това на САЩ отслабва с оттеглянето от международни споразумения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ