Джонсън: Време е британците да се подготвят за Брекзит без сделка

Джонсън: Време е британците да се подготвят за Брекзит без сделка

Джонсън: Време е британците да се подготвят за Брекзит без сделка

Време е да се подготвим за Брекзит без сделка след 10 седмици, тъй като Европейският съюз отказва да преговаря сериозно. Това заяви днес британският премиер Борис Джонсън, като добави, че ако Брюксел не промени позицията си няма да има споразумение, предаде Ройтерс.

Подобен бурен финал на петгодишната сага за Брекзит би предизвикал хаос в крехките вериги за доставки, които се простират от Великобритания към ЕС и отвъд в момент, когато тежките икономически щети от пандемията от коронавирус изглежда се задълбочават.

Изказването на Джонсън идва, след като на вчерашното заседание на Европейския съвет в Брюксел лидерите на блока застанаха зад позицията, че Лондон трябва да направи по-големи отстъпки за постигане на търговска сделка или да се готви за Брекзит без споразумение.

„Стигнах до заключението, че трябва да се подготвим от 1 януари да търгуваме с ЕС при режим, подобен на този с Австралия – базиран на стандартните принципи на световната свободната търговия. С висок дух и пълна увереност, ние ще се подготвим за тази алтернатива и ще просперираме като независима търговска страна, която контролира и сама приема законите си“, добави той.

Въпреки острата си позиция, Джонсън остави отворена вратата за постигане на сделка, в случай че ЕС промени позицията.

„Освен ако няма фундаментална промяна на подхода, ние ще използваме австралийския модел“, коментира той.

Запитан от журналисти дали ще се оттегли от преговорите, британският премиер заяви, че ако има съществена промяна в подхода е готов да изслушва представителите на ЕС, но допълни, че новините идващи от срещата в Брюксел не са особено окуражителни.

Коментарите на Джонсън се отразиха на британския паунд, който към 15:30 часа българско време поевтиня с 0,11% спрямо еврото до 1,1010 евро за паунд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ