нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕС призова за президентски вот във Венецуела, след като Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори

Снимка: Guliver / Getty images

Не вярваме, че решението на кризата във Венецуела е в разпускането на парламента, а в свикването на честни и свободни президентски избори. Това заяви говорител на Европейската служба за външна дейност по повод предложението на венецуелския президент Николас Мадуро за предсрочни парламентарни избори, предаде БТА.

Всяко решение или действие, което допълнително ще засегне върховенството на закона и демокрацията в страната, ще затрудни още повече постигането на мирен политически изход, посочи говорителят. Призоваваме за спазване на конституцията и демократичните принципи във Венецуела, добави той.

Подкрепяме настоящия парламент в Каракас като единствената демократично избрана институция в страната. Очакваме пълното спазване на конституционните права на парламента, допълни говорителят.

Както БТА съобщи, Мадуро предложи снощи предсрочни парламентарни избори. В действащия венецуелски парламент от 2015 г. насам мнозинство има опозицията, а следващите редовни парламентарни избори следва да бъдат в края на 2020 година. В началото на тази година Мадуро положи клетва за втори президентски мандат след избори, които ЕС окачестви като "нито честни, нито свободни".

още по темата
още от Политика