ГЕРБ реши - няма да иска или подкрепя импийчмънт на президента

ГЕРБ реши - няма да иска или подкрепя импийчмънт на президента

ГЕРБ реши - няма да иска или подкрепя импийчмънт на президента

Партия ГЕРБ няма да инициира и няма да подкрепи процедура по отстраняване на президента Румен Радев независимо как ще се произнесе Конституционният съд по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава. Това реши Изпълнителната комисия на партията.

„Мотивът за решението е политически“, уточни вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в централата на партията. Изявлението му идва три дни, след като държавният глава свали политическото си доверие от кабинета. Премиерът Бойко Борисов видя в изказването на Радев пряка намеса в независимостта на властите. А депутатът от ГЕРБ Георги Марков заяви, че след като излезе тълкувателното решение на Конституционния съд за имунитета на президента, партия ГЕРБ ще прецени дали да поиска импийчмънт на Радев.

„Решихме ние като партия и като парламентарна група да не инициираме и да не подкрепяме процедура по чл. 103, ал. 2 от Конституцията на Републиката, известна като „процедура по импийчмънт. Първо, ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции спрямо правомощията, които са уредени в Конституцията и законите. На второ място ние не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне, а най-важното е, че ние не искаме да допринасяме за разделението на обществото“, поясни Томислав Дончев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ