ГЕРБ предупредиха за рискове от смяната на шефовете на НАП и Митниците

ГЕРБ предупредиха за рискове от смяната на шефовете на НАП и Митниците

ГЕРБ предупредиха за рискове от смяната на шефовете на НАП и Митниците

Смяната на шефовете на НАП и Митниците може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет. Това предупредиха от ГЕРБ на извънреден брифинг днес

Те обвиниха служебния кабинет, че извършва промени на ключови позиции в държавните институции без извършен анализ.

Както е известно директорът на НАП Галя Димитрова беше отстранена от поста си днес, като настоящият финансов министър Асен Василев посочи три причини за това – изтичането на данните на 6 млн. граждани от информационните масиви на НАП през 2019 г., ниска събираемост на ревизионните актове и ниско ниво на потвърждаването им.

„Галя Димитрова работи в системата на НАП от 27 години, шеф е в последните 4 години. Тя със своя опит показа, че системата дори в пандемия се справя по блестящ начин“, защити я Кирил Ананиев.

„Скоро ще постъпят два източника на ресурс от 511 млн. лв. и преместването на датата на корпоративния данък. Служебният кабинет няма никакво право да си припише тези приходи, защото те ще са в резултат на нашата работа“, обяви Ананиев.

„Аз бях министър в първия служебен кабинет на президента Радев. Тогава на мен  ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните дирекции на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволни мен“, разказа още бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Предишният служебен кабинет управлява от януари 2017 г. до май 2017 г., след като  второто правителство на Борисов подаде оставка заради загубата на президентските избори. То беше ръководено от Огнян Герджиков.

„Второто искане към мен при приет бюджет бе да увелича бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв., без никакви източници за това“, припомни си Ананиев. „Това правилна политика ли е?“, попита той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ