Германия спира държавното финансирането на крайнодясна партия

Германия спира държавното финансирането на крайнодясна партия

Германия спира държавното финансирането на крайнодясна партия

Германският Бундесрат(горната камара на парламента) поиска от конституционния съд да забрани държавното финансиране на неонацистката Национална демократическа партия (НДП), в отговор на нарастващия национализъм в някои части на страната, предаде агенция „Ройтерс“.

Членовете на Горната камара, която представлява 16-те федерални щата в Германия, гласуваха единодушно в полза на изпращане на молбата за спиране на финансирането до конституционния съд.

„Дебатите са в основата на нашата демокрация, но тя също така има нужда и от защита.“, заяви пред камарата министър-председателката на провинция Саарланд Анегрет Крамп-Каренбауер

Днешният вот идва четири месеца след парламентарните избори в страната, които превърнаха Алтернатива за Германия (АГ) в третата политическа сила и първата крайнодясна партия, която печели места в парламента след 50-те години на миналия век.

Партиите, които събират достатъчно гласове, могат да кандидатстват за държавно финансиране, предназначено за подобряване на качеството на „политиката и обществения дебат“.

През 2014 г.  НДП успява да спечели едно място в Европейския парламент, което позволява на партията да се възползва от държавни субсидии в размер на около един милион евро.  

Партията, която определя имиграцията като опасност за „оцеляването на германския народ“, няма нито един представител в регионалните правителства на Германия.

Германските служби за сигурност многократно опитваха да забранят дейността на партията, но безуспешно. Едно от делата срещу партията бе отхвърлено, защото според съда в нея са внедрени толкова агенти под прикритие, че е невъзможно да се определи нейната истинска политика.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ