Главата на Тереза Мей е на дръвника. Загуби подкрепата на министрите си

Главата на Тереза Мей е на дръвника. Загуби подкрепата на министрите си

Главата на Тереза Мей е на дръвника. Загуби подкрепата на министрите си

Британският премиер Тереза Мей е загубила подкрепата на почти всички министри от кабинета заради Брекзит, предаде ТАСС, като цитира статия във в. "Дейли телеграф".

По данни на изданието само двама министри все още подкрепят Мей. Останалите "са загубили вяра в способността й да ръководи", съобщава източник на британското издание.

Министрите искат Мей да подаде оставка не по-късно от месец юли, за да може следващият лидер на Консервативната партия да проведе следващия етап на преговорите за напускане на ЕС, ако парламентът се обяви за Брекзит без споразумение с Брюксел.

Очаква се Мей да загуби насроченото за утре гласуване за одобряване на постигнатото споразумение с ЕС. На следващия ден депутатите ще гласуват за или против Брекзит без споразумение.

Мей може да напусне поста си още на 13 март, ако опозиционната Лейбъристка партия внесе вот на недоверие на правителството и убеди депутатите да я подкрепят, отбелязва в. "Дейли телеграф".

В навечерието на решаващото повторно гласуване в британския парламент по споразумението за Брекзит, което премиерката Тереза Мей договори с Европейския съюз, днешните британски всекидневници са единодушни, че ако тя не постигне някакъв пробив по т.нар. предпазен механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия в разговорите с Брюксел в последния момент, вторият вот ще има същата съдба като първия - унизително поражение за Мей, предава БТА.

Тя бе предупредена, че може да бъде изхвърлена от Даунинг стрийт, ако стратегията й за Брекзит бъде разбита в предстоящата серия от критични гласувания на депутатите, пише електронното издание "Индипендънт". Преговорите с ЕС навлязоха в "единадесетия час" и премиерката отчаяно се опитва да спаси своето споразумение, а самолетът й е готов да излети всеки момент от базата на ВВС "Нортхолт" към Брюксел при всеки знак, че се забележи промяна в позицията на представителите на ЕС.

Надеждите за някакви значителни отстъпки обаче все повече се изпаряват, отбелязва вестникът. И ако загуби гласуването във вторник, позицията на Тереза Мей на поста й може да стане неудържима, предупреждава депутатката от нейната Консервативна партия Ники Морган, цитирана от вестника.

Цитира се и неназован висш източник от опозиционната Лейбъристка партия, който не изключва лидерът й Джереми Корбин отново да поиска вот на недоверие в близките дни в опит да предизвика предсрочни парламентарни избори, възползвайки се от очакваното брожение в парламента, ако тактиката на Мей се провали. "Индипендънт" припомня, че при първия опит за вот на недоверие през януари, след първото отхвърляне на споразумението на Мей, нейното правителство едва оцеля с 325 гласа срещу 306.

"Гардиън" също отбелязва, че часове преди втория вот по споразумението краката на премиерката се клатят, след като тя не може да се похвали с никакъв напредък в разговорите с ЕС. Вестникът цитира вътрешен източник от Даунинг стрийт, който казал, че предстои бурна седмица, в която парламентът, освен че отново ще"потопи" нейното споразумение, ще отхвърли предложението й за Брекзит без споразумение, и вероятно ще одобри временно удължаване на срока за напускане на ЕС въз основа на чл. 50 от Лисабонския договор.

Двама бивши министри в кабинета на Мей - Ники Морган и Доминик Рааб, са предупредили, че при такъв сценарий позицията на премиерката ще се окаже под въпрос и че евроскептиците ще се опитат да я отстранят, посочва вестникът. В отчаян опит да спечели на своя страна поне част от бунтовниците в собствената й партия, тя обсъждала с верните си министри да предложи дата, на която ще се оттегли, ако това ще помогне споразумението с ЕС да бъде прокарано.

"Гардиън" цитира бившия министър за Брекзит Дейвид Дейвис, че дори предложение на Мей да подаде оставка "няма да се окаже достатъчно". Според него отлагане на напускането на ЕС може да предизвика брожение сред обществото, което да доведе до "синдрома Тръмп" във Великобритания. Мнозина евроскептици, сред които е и Дейвис, са срещу отлагане, не само от страх, че това може де доведе до втори референдум (който е много вероятно те да загубят - бел. ред.), а и защото това вероятно ще оскъпи с милиарди лири цената на Брекзита.

"Гардиън" дори посочва и един от вероятните претенденти за приемник на Мей - бившият министър на Брекзит Доминик Рааб, който вече е създал и група в партията в своя подкрепа.

А днес лондонският "Таймс", цитирайки неназовани консервативни депутати, допуска, че в последния момент Мей може отново да отложи вота по споразумението, за да избегне ново поражение, но не е ясно с какви аргументи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ