Говори Москва: САЩ се месят в нашите избори

Говори Москва: САЩ се месят в нашите избори

Говори Москва: САЩ се месят в нашите избори

Съветът на федерацията обвини САЩ за намеса в руските президентски избори. Комисията по защита на суверенитета публикува специален доклад, в който твърди, че „задокеанските опоненти“ се опитват да намалят до избирателната активност.

Руската опозиция, която призова за бойкот на изборите, смята, че властите сами са направили всичко по силите си, за да убият интереса към гласуването за предизвестения победител Владимир Путин, за когото това ще е четвърти мандат.

Комисията бе създадена през миналото лято, в разгара на разследването на руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Това е първият й доклад. Половината от 82-страничния документ са секретни. Публикуваната част от 45 стр. съдържа преразказ на историята на 20 век и началото 21 век с примери за „незаконна намеса на САЩ“ в други страни от Африка, Близкия Изток и Латинска Америка, отбелязва и Би Си.

Според документа САЩ са започнали активно да възпират Русия след речта на президента Путин на Мюнхенската конференция по сигурността през 2007 г. Докладът подчертава думите на Путин, че практически винаги Русия е имала независима външна политика и продължава мисълта му, че  тази традиция няма да се промени и сега.

Според документа след това започнало „явно засилване на чуждестранните опити за подкопаване на отечествения суверенитет и отслабване на нашата възраждаща се държава“.

Руските сенатори обявяват за намеса и санкциите, въведени от САЩ и ЕС след анексията на Крим.

Съветът не съобщава в какво се състои намесата и вместо това използва изрази като „анализите говорят“. Анализите говорели, че ЦРУ използва още от основаването си през 1947 г. „плакати, памфлети, пощенски служби и банери“, за да се меси в изборите.

Шефът на специалната комисия за борба с намесата в делата на Русия Андрей Климов коментира, че сред сценаристите са част от американските конгресмени, „тъмните им спонсори“, както и „доморасли дезертьори“, разбира се, без имена.

От изявленията излиза, че главната заплаха за избора на президента, идва от опозиционните медии, срещу които Москва отдавна се опитва да наложи цензура.

Руската секция на Би Би Си публикува материал за твърденията под заглавието „Руски сенатори разказват за намеса на САЩ в руските избори. Сериозно?“

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ