Говорителят на кабинета: Ще продължим с разкритията

Говорителят на кабинета: Ще продължим с разкритията

Говорителят на кабинета: Ще продължим с разкритията

„Само за три дни служебното правителство направи много, а ние няма да спрем до тук“. Това съобщи по Нова тв говорителят на кабинета Антон Кутев, който бе депутат от БСП.

„Очевидно министър Кирил Петков знае много повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. лв. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това скандално, защото това е държавна банка. Оказва, се че основната дейност на държавата е да крепи големия бизнес“, заяви Кутев по Нова тв. „Дали проверката ще стигне до прокуратурата ще разберем тази седмица“, добави той.

Поводът за коментара за ББР беше интервю от вчера на министъра на икономиката Кирил Петков, с което бе осветлено, че Българската банка за развитие е отпуснала 940 млн. лв. заеми на 8 фирми – средно по 118 млн. лв. на компания. Петков изтъкна, че вместо това е можело да бъдат кредитирани 940 компании с по 1 млн. лв., тъй като в стратегията за дейността на ББР е заложено, че тя трябва да подпомага растежа и развитието на малкия и среден бизнес.  

Според Закона за малки и средни предприятия обаче в категорията попадат доста широк – особено за размерите на българската икономика – спектър от компании. Класификацията е следната – „малки и средни предприятия“ са тези, които имат персонал под 250 души и годишен оборот, който не превишава 97,5 млн. лв. и/или стойност на активите, която не превишава 84 000 000 лв. Тази класификация идва от разпореждане на Европейската комисия и е единна за целия Европейски съюз, като не отчита силните различия по мащаб в рамките на различните държави.

На въпрос за политическата му принадлежност Кутев коментира:

„В служебния кабинет може да има хора от много места, но това не значи, че ние сме зависими от някого. Борисов беше член на Българската комунистическа партия толкова много години. И какво от това? В ГЕРБ има повече членове на Комунистическата партия от БСП“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ