Гутериш: Светът е отново в студена война, но различна

Гутериш: Светът е отново в студена война, но различна

Гутериш: Светът е отново в студена война, но различна

Светът отново е в състояние на студена война, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш н Стокхолм, в интервю за тв  SVT.

"Едно е ясно – студената война се върна. Но има разлика между ситуацията преди и сега. Сега САЩ и Русия не контролират всички, както беше тогава. Много страни са активни в близкоизточния регион: Турция, Иран, Саудитска Арабия и други. Не съществуват два еднородни контролируеми блока“, коментира Гутериш, цитиран от ТАСС.

По думите му при предишната студена война е имало механизъм за диалог, контрол и комуникация, за да се гарантира, че когато възникне риск от конфронтация, събитията няма да излязат от контрол. Сега тези механизми не съществуват.

Докато в Съвета за сигурност на ООН съществуват принципни разногласия, ситуацията около Сирия няма да се реши, подчерта Гутериш. "В Сирия присъстват няколко различни армии, всякакви бунтовници, бойци от цял свят,  сблъскват се различни интереси, в ход е студена война, има конфликт между сунити и шиити, съществуват и  други разногласия между различните части на региона. Очевидно е наивно да предполагаме, че ООН може с магия да реши всички проблеми, особено когато Съветът за сигурност е толкова фрагментиран“, каза генералният секретар на ООН.

Той добавя, че ООН има структурен проблем със Съвета за сигурност: той представлява този свят, както изглеждаше след Втората световна война и вече не представя днешния свят. „Ветото стана инструмент, който се използва твърде често. Има дискусия за реформите, така че Съветът за сигурност да отговаря на сегашното състояние на света. Без реформи на съвета, няма да има пълна реформа на ООН“, добавя Гутериш.

На 21 и 22 април, по покана Швеция, там се проведе неформална среща на Съвета за сигурност за търсене на решение за излизане от „драматичната безизходица“ (по думите на генералния секретар) по въпроса за отговорността за химическата атака в Сирия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ