Фараж впечатлен от подготовката на САЩ за Великобритания след Брекзит

Фараж впечатлен от подготовката на САЩ за Великобритания след Брекзит

Фараж впечатлен от подготовката на САЩ за Великобритания след Брекзит

Найджъл Фараж твърди, че Доналд Тръмп е по-добре подготвен за Великобритания след Брекзит от Тереза Мей, пише "Индипендънт".

Фараж споделя в интервю за вестника след края на визитата на Тръмп във Великобритания, че му е направило впечатление нивото на подготовка на САЩ за момента, в който Великобритания ще излезе от ЕС.

"Бях поразен от това колко сериозни са те за това, както и от подготовката им", заяви британският политик пред "Индипендънт". "Изглежда те са мислили доста повече по въпроса от нас", добави той.

Фараж, чиято новосъздадена Партия на Брекзит спечели на европейските избори миналия месец 28 от 73-те британски места в Европейския парламент и почти една трета от всички гласове, отдавна критикува колебливите преговори на Мей за изваждането на Великобритания от ЕС, отбелязва вестникът.

Тръмп предлага търговско споразумение, а Евросъюзът не. Да танцуваме с американците, гласи заглавие на коментарна статия във вестник "Дейли телеграф".

"Да насочим телескопа обратно към Брекзит. Да погледнем отвъд Ламанша. Три години след референдума ЕС не осигури нито търговско, нито политическо споразумение с най-близкия си съсед.

Съюзът не успя да встъпи в партньорство със страна, която е може би водещата сила в Западна Европа в сферата на отбраната и разузнаването.

Съюзът не си осигури свободен достъп до пазар, който всяка година поглъща внос на стоки от ЕС на стойност 400 милиарда евро, а при Брекзит без споразумение този внос може да намалее наполовина - според изследване на института ИВ в Кьолн. Европейските снабдителни вериги увиснаха. Отношенията с Обединеното кралство са ужасни. Страхотно", пише авторът на коментара.

Той допълва, че в този вакуум се наместват САЩ, като изкушават Великобритания с примамливи предложения.

Американските вестници "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" обобщават тридневната визита на Тръмп във Великобритания.

"Вашингтон пост" коментира, че макар и до голяма степен по време на събитията от церемониален характер при посещението да са преобладавали официалностите, темата за Брекзит е придобила застрашителни размери по време на визитата. Изданието допълва като обобщение, че по време на посещението си Тръмп е похвалил крайнодесния Брекзит лидер Найджъл Фараж, критикувал е отиващия се премиер Тереза Мей за подхода й в преговорите и е заявил, че Великобритания може да излезе от съюза и без споразумение, защото това според него няма да има кой знае колко големи последици.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че тридневната визита в Обединеното кралство е извадила напреден план противоречивостта в позициите на президента на САЩ по някои въпроси. Той е повторил възможността за въоръжен конфликт с Иран, но е изразил същевременно заявеното си и преди това желание за преговори с иранското ръководство. Изданието допълва, че президентът е замазал своето добре познатото отричане на промените в климата и научните доводи за тях.

Тръмп сравни въпроса за ирландската граница с този за стената по границата с Мексико, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е започнал визитата си в Ирландия вчера, като е сравнил положението с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит с това с границата с Мексико, на която той иска да издигне постоянна стена.

Вестникът допълва, че с това изказване, което той е направил в присъствието на видимо чувстващия се неудобно ирландски премиер Лио Варадкар, се е намесил в дебатите за Брекзит едва броени минути, след като самолетът му е кацнал вчера следобед на ирландското летище Шанън.

"Гардиън" отбелязва, че самата визита е била политическо и дипломатическо предизвикателство за ирландското правителство. Тръмп не е популярен в Ирландия. Както се твърди, Варадкар е поискал срещата да се състои на летище Шанън, тоест на неутрално място, вместо в притежавания от Тръмп голф комплекс в Ирландия.

Меркел се срещна с Тръмп в Портсмут, в рамките на честването на 75-та годишнина от десанта в Нормандия, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Изданието отбелязва, че двамата са разговаряли за Либия и Западна Африка, но че двете страни са излезли с различни данни за продължителността на разговора.

Според говорителя на германското правителство той е продължил около 20 минути, а Белият дом съобщи, че времетраенето му е било едва около 10 минути.

До самия край очевидно е имало неяснота дали срещата изобщо ще се състои. В нея са участвали и съветникът по националната сигурност Джон Болтън и началникът на президентската канцелария Мик Мълвейни.

Миналата седмица канцлерът беше в САЩ, но не се срещна с Тръмп. В четвъртък тя произнесе реч пред абсолвентите в Харвард. В нея Меркел се разграничи рязко от националистическата и протекционистична политика на Тръмп, без да го назовава по име.

Друг германски вестник, "Ройтлингер генерал-анцайгер", излиза с редакционна статия, посветена на Десанта в Нормандия, в която пише, че докато световните лидери се събират, за да честват 75-годишнината от него, ценностите, чийто израз е бил той, са загубени в днешна Европа, предаде ДПА.

Със същия темп, с който паметта за ужасите на войната избледнява, опасността за мира в европейския ред се увеличава. Популистите, които разчитат на националистическото его, изживяват разцвет. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и поддръжниците му целят да разрушат международни структури от ООН през ЕС до Световната търговска организация.

Великобритания иска да излезе от ЕС, без значение от цената, а в самия ЕС броят на страните, които вече не се придържат към правилата, расте.

Общата борба за свобода и демокрация, намерила израз в Десанта в Нормандия, вече не е на мода, пише изданието.

 

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ