Искането за оставката на Караянчева не мина

Искането за оставката на Караянчева не мина

Искането за оставката на Караянчева не мина

След 4-часови дебати, обилно гарнирани с хапливи реплики, солени шеги и дори джендър реторика, внесеното вчера от БСП и ДПС искане за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева беше отхвърлено със 126 гласа "против". 97 народни представители в подкрепа на искането - всички те от БСП и ДПС, въздържалите се бяха 0. Решението бе посрещнато с аплодисменти от депутатите от ГЕРБ, а съпартиецът й Евгени Будинов й връчи букет с цветя. „За“ гласуваха само от БСП и ДПС, а всички останали бяха против оставката.

Самата Караянчева произнесе реч, продължила малко над 20 минути в края на дебатите, като оспори мотивите на БСП и ДПС за исканата оставка и определи двете партии като "невидима коалиция".

„Има такива коалиции, които оцеляват на пук на политическата логика. Оцеляват, защото са здраво споени. Привидно се карат, тайно се извиняват. От време на време тези коалиции излизат на светло, обосновават едно и също искане по един и същи начин. Уж всеки е сам за себе си, но са заедно“, каза Караянчева.

Сравнения коя партия колко е направила за Кърджали, както и подмятания колко са ценни старите килими и колко важно е килимарството по повод направеното наскоро дарение от Караянчева на излезли от употреба килими на парламента за театъра в Кърджали бяха сред основните "сюжетни линии" на днешния дебат.

Като избрана от Кърджали председателката на парламента също не подмина темата. "Нинова още не може да преглътне срама, че спуснатият от нея парашутст г-н Симов не можа да каже колко са общините в Кърджали. Да не забравим, че Слави Бинев кацна в избирателните списъци на ДПС. Доверието ще го измерим след 6 месеца", заяви тя.

Караянчева отхвърли обвиненията срещу себе си, че е укривала премиера Борисов от въпросите на опозицията и изнесе статистика на колко въпроса е отговорил той през тази година. "38 са зададените въпроси до премиера. Отговор имат 23, а 10 са преадресирани до ресорните министри. Питанията до Борисов пък са 23. На 11 е получен отговор, на 5 е отговорил премиерът, а на 6 са отговорили ресорните министри. Целта е някои да се адресират до премиера, за да може да влязат в статистиката и да има обвинения, че се укрива“, коментира шефката на НС.

Тя оспори и мотивът за оставката й, че налага ограничение на журналистите в новата сграда на парламента. На председателски съвет е обсъждана темата дали да не се даде пълен достъп на парламентарните репортери из партийния дом, но на заседанието не са присъствали от левицата и не са изпратили писмено предложение, след като Караянчева призовала за това с писмо до всички парламентарни групи. От БСП многократно посочват, че са "за" увеличаване на дстъпността из сградата за журналистите. "Домомента нямам отговор от БСП. Това мълчаливо съгласие ли е или мълчалива лъжа", попита Караянчева.

Засегна и темата за компроматния запис, в който се чуват обиди по неин адрес. Благодари на всички партии за обажданията и подкрепата в "тежкия ден", както тя сама го определи. "Имаше моменти, в които исках да скоча от някоя канара от Родопите", каза тя и добави, че полученото тогава съчувствие явно е било фалшиво.

Караянчева да освободи поста в името на авторитета на НС, за здравяването на законодателния процес и не на последно място да напусне в името на защитата и достойнството на българските жени, обяви като мотиви за исканата оставка лидерката на БСП Корнелия Нинова, която с изказването си откри дебата.

От ДПС пък обвиниха Караянчева в нарушаване на институцията и подкопаване авторитета на НС. А лидерът на движението Мустафа Карадайь нападна председателката на парламента от трибуната с персонални квалификации.

„Караянчева е ярко олицетворение на ГЕРБ и явно го показва с острото си поведение и острия си език. Когато нямаш капацитет, експертиза, остават агресията, омразата и арогантността, естествено и популизма ви, уважаеми колеги от ГЕРБ. При всички случаи ГЕРБ ще остане неразбран и недоволен. Самата госпожа или не разбира за какво става дума, или се взема твърде на сериозно и се е самозабравила. Продължава да си мисли, че искането на оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине“, каза още Карадайъ и добави, че Караянчева се държи като квартален партиен функционер, визирайки изказването й в Лом, където се обърна към опозиционери да ходят пеш.

"Следващият кабинет и НС няма да е същият най-вече заради такива като г-жа Караянчева. Вярваме, че лица като Караянчева и караяневщината нямат място в българския парламент", заяви още лидерът на ДПС.

Славчо Атанасов от "Обединени патриоти" защити шефката на парламента, като обясни, че предната вечер проверил исканията за оставките на всички предходни председатели на НС. Приликите, че тя винаги се е изкала няколко месеца преди изборите, а мотивите са едни и същи, обясни Атанасов. „Речите на депутатите искащи оставките сега са копи пейст на изказванията и тогава“, каза той.

„Този политик не е открадналнито една стотинка от държавата за разлика от други лидери от други партии от село Крушовица, които на 28 г. станаха приватизатори. Идете в Кърджали и питайте за нея. Тя не е корумпиран политик за разлика от много хора в тази зала“, каза още Атанасов в защита на Караянчева. Той определи искането на оставката като политически капан, в който могат да попаднат БСП и ДПС.

"Тя е много харесвана в Кърджали, ама тя е председател на НС, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия елит в политическо блато. Нищо лошо за жената. Добра е, само че ние няма да се женим за нея", каза Антон Кутев от БСП.

"Безкрайно много съм помагал на вашия почетен председател, когато Карадайъ още не беше като Кевин Костнър", каза пък председателят на културната комисия Вежди Рашидов. Той предложи на Корнелия Нинова, ако иска да говори с премиера да го покани на ресторант. „Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки“, каза Рашидов и добави, че „премиерът не е част от околовръстния път и идва в парламента само когато има основание“. Разгневен председателят на културната комисия посочи на опозицията културни постижения в последните години, които са направени за Кърджали.

Хамид Хамид от ДПС започна изявлението си с подигравателното обръшение:  „Уважаема, г-жо кърджалийска ...мъченица“. Той представи хронология на сигнали, постъпили в НС за несъвместимост на зам.-председател на ЦИК за заемания пост, като този казус е сред основните мотиви за искането на оставката на шефката на НС.

„Само с думата "кърджалийска" не сме съгласни в определението на премиера от записа. С всичко друго сме съгласни“, добави Хамид, като намекна, че Караянчева не е родом от Кърджали и каза: „Г-жа Караянчева принизява парламента по-ниско от цех за метални изделия."

„Не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Много често показвате качествата да управлявате този парламент. Получавате подкрепата на много български граждани и тя не е само на граждани, които подкрепят парламентарното мнозинство“, даде кураж на Караянчева Красимир Ципов от ГЕРБ. Той разкритикува мотивите за искането на оставката на Караянчева, като ги нарече неясни и неаргументирани.

Александър Симов от БСП нарече председателката на БСП  „безспорен провал“ и намеси дарението от 7 килима за театъра в Кърджали.

„Нямам намерение да ставам хомосексуалист, само за да си харесвам колегите от БСП. Всеки си има своите морални съгрешения. Нямам право да бъда такъв съдник, но какво трябва да направим? Ако трябва да свалим Цвета Караянчева, за да дойде Корнелия Нинова... Предложете алтернатива“, каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки и определи дебата „партийно мероприятие“.

Антон Кутев от БСП показа черна тениска на майките от „Системата ни убива“, като обясни, че недопускането на протестиращите майки преди няколко седмици в парламента е била основната причина за искането на оставка, а майките и днес не са били допуснати до сградата на парламента. „Произведохте едно от най-мръсните калища и затова парламентът е с доверие 7%. Не искаме оставката само на Караянчева, а оставката на всички от ГЕРБ“, добави Кутев.

„На вас вечно нещо ви пречи. То не е Изборният кодекс, не са машини, не е Цвета Караянчева. Вместо да сте конструктивна опозиция... Да не забравяме, че 3 месеца дори не влизахте в залата“, контрира Александър Ненков от ГЕРБ и призова ДПС и БСП да изтеглят искането за оставка. „Г-н Вигенин, е казвал, че го е срам от ръководството на НС. Ако толкова ви е срам, ако кажете „А“ кажете и „Б“. Знаете къде е ръководството на парламента. За мен това е абсолютно лицемерие“, добави Ненков, като така намекна на Вигенин да подаде своята оставка като зам.-шеф на НС.

Вигенин пък подчерта, че го е срам, но този срам може да се изчисти с оставката на Караянчева и добави обвинения към друг зам.председател на НС – Веселин Марешки. „Има един зам.-председател който постоянно говори за еднополовата любав. Аз персонално няма как да му помогна, нито който и да било от нашата парламентарна група. Сигурен съм, че психолог би могъл да помогне. Същият този зам.-председател е осъден и на 4 г. затвор. Аз съм сигурен, че тези 4 г. в затвора ще му помогнат да намери себе си“, отвърна Кристиян Вигенин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ