Изборите в Каталуня: Няма да има коалиция на сепаратистите

Изборите в Каталуня: Няма да има коалиция на сепаратистите

Изборите в Каталуня: Няма да има коалиция на сепаратистите

Демократичната партия (PDeCAT) на отстранения премиер Карлес Пучдемон и Каталунската републиканска левица (ERC) се провалиха тази нощ в опита да се коалират за регионалните избори, насрочени от Мадрид на 21 декември, съобщи Ройтерс. 

Неспособността им да се обединят рискува да усложни предизборната кампания и да намали шансовете им да получат мнозинство в бъдещия регионален парламент.

Централното правителство на Мариано Рахой насрочи избори през декември, след като сепаратистите обявиха независимост на Каталуня в края на октомври.

Беше невъзможно да направим обща листа и ще се наложи да формираме общ фронт с различни кандидати, заяви Серхи Сабрия от левите републиканци малко преди изтичането на конституционния срок за обявяването на предизборните коалиции.

Дори двете партии да успеят да се коалират след изборите, провалът на опита за споразумение преди вота може да породи вътрешна битка за властта.

Пучдемонт, който е в Брюксел от началото на миналата седмица, и лидерът на републиканците - бившият вицепремиер Ориол Жункерас, който е сред арестуваните за бунт, са двете основни фигури на каталанското сепаратистко движение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ