Какво може да очакваме от срещата в Женева между Байдън и Путин?

Какво може да очакваме от срещата в Женева между Байдън и Путин?

Какво може да очакваме от срещата в Женева между Байдън и Путин?

Този следобед американският президент Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин ще се срещнат в Женава, като високопоставени представили на двете страни имат ниски очаквания за постигане на някакво значимо споразумение, пише Блумбърг.

Срещата с Путин, която е първата от началото на президентството Байдън, има за цел да зададе очакванията в отношенията между двете държави, които се влошиха значително през последните години. Двамата вероятно ще опитат да договорят започване на нови преговори за контрол на въоръжението и ще положат усилия за възстановяване на прекъснатите дипломатически канали.

Байдън и Путин се срещнаха за последен път през 2011 г., когато настоящият държавен глава на САЩ беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, а Путин все още не беше консолидирал властта си в Русия. Оттогава до днес САЩ наложиха редица санкции срещу Русия в отговор на „агресивните действия“ от страна на Москва, сред които анексирането на Крим, намесата в американските избори, кибератаки и убийства на опозиционни лидери и журналисти.

Тези санкции обаче не доведоха до промени в подхода на Русия, която продължава да контрира външната политика на САЩ в Източна Европа, Близкия изток и другаде.

„Не търся конфликт с Русия“, заяви Байдън на пресконференция след среща на върха на НАТО в понеделник. Той обаче допълни, че ще предаде на Путин, че САЩ ще отговарят „Ако Русия продължи с „вредните дейности“. „Няма да пропуснем да защитим трансатлантическия съюз или да отстояваме демократичните ценности“, коментира той.

За разговорите между Байдън и Путин са предвидени около 4-5 часа, като формално тя ще бъде разделена на три части. В първата част от срещата двамата ще бъдат придружени от първите дипломати на САЩ и Русия - Антъни Блинкен и Сергей Лавров. Поетапно към тях ще се присъединяват и други длъжности лица.

Очаква се те да дискутират подновяването на договора за контрол на въоръженията "Нов старт", който наскоро бе удължен с пет години и ще изтече през 2026 г., споделят представили на Белия дом. Според тях Байдън смята, че на масата на масата за разговори трябва да бъдат и човешките права и репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални и свързани с него организации, макар че президентът Путин казва, че това са вътрешни въпроси.

„Гледам на тази среща с практичеки, но не голям оптимизъм“, коментира съветникът на Путин по външна политика Юрий Ушаков пред репортери. „Това е първата среща при подобни обтегнати условия, като смятам, че и двете страни разбират, че трябва да почистят развалините“,

Двамата държавни глави планират да проведат отделни пресконференции след срещата, вместо да споделят една сцена, подобно на Путин и Тръмп в Хелзинки през 2018 г. - знак за ниските очаквания за постигане на напредък в отношенията между двете страни.

Байдън отхвърля критиките, че награждава Путин, като му предлага среща на толкова ранен етап от своето президентство, като неговите съветници казват, че отношенията между двете страни е най-добре да бъдат дискутирани лице в лице заради едноличната власт на Путин в неговата страна. Независимо от всичко, срещата на върха може да бъде считана за победа за Путин, тъй като тя показа, че макар и неохотно, новият президент на САЩ продължава да счита Кремъл за свои приоритет.

Срещата на върха с Путин умишлено идва след тези на Байдън с Г-7 в Обединеното кралство и лидерите на НАТО и ЕС в Брюксел, където американския президент заяви, че се е консултира със съюзниците си за дневния ред по време на срещата с руския лидер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ