Какво очакват Москва и Вашингтон от срещата на върха между Путин и Тръмп?

Какво очакват Москва и Вашингтон от срещата на върха между Путин и Тръмп?

Какво очакват Москва и Вашингтон от срещата на върха между Путин и Тръмп?

В Хелзинки днес ще се състои първата среща на високо равнище на Владимир Путин и Доналд Тръмп. Тя ще протече на фона на безпрецедентно напрежение след края на Студената война. Какво могат да очакват Москва и Вашингтон?

За Путин - "неофициално признаване"

Срещата сама по себе си е победа за Кремъл, който от дълго време се опитваше да я организира, но до неотдавна се сблъскваше с нежеланието на Вашингтон, уверява анализаторът Андрей Баклицки.

Той казва обаче, че не очаква да бъдат постигнати съществени "пробиви", имайки предвид, че ще бъдат обсъждани сложни въпроси като войната в Сирия, конфликта в Украйна и западните санкции срещу руската икономика от 2014 г.

Една обща и необвързваща декларация е максимумът, който може да се очаква от тази среща, твърди Баклицки.

Според политическия анализатор Алексей Малашенко за Путин провеждането на срещата е "неофициалното признаване, че Русия е велика сила".

Западът, начело със САЩ, твърди, че като налага все по-строги санкции срещу Русия, иска да покаже, че изолира Кремъл от международната сцена.

Путин би могъл да се опита да убеди Доналд Тръмп да възприеме "по-гъвкав" подход към решаването на конфликта в Сирия с надеждата Вашингтон да намали военните си действия там, предполага Малашенко.

Според него всеки компромис по отношение на този регион ще бъде възприет като победа на Москва.

От своя страна, Тръмп ще се опита да убеди руския си колега, че иранските сили трябва да напуснат Сирия, но Путин "може би не е готов" да рискува да влоши отношенията си с Техеран, традиционен съюзник на Москва и Дамаск.

Във всеки случай кризата в Сирия изглежда като по-лесна тема за обсъждане за двамата лидери от конфликта между проруските бунтовници и силите на Киев в Източна Украйна, един много по-чувствителен за Русия въпрос.

Що се отнася до обвиненията за руска намеса в американските президентски избори през 2016 г., Русия, която още отначало яростно отрича да се е месила, още веднъж ще потвърди на тази среща позицията си, уверява Баклицки.

Според него Русия би могла въпреки това да приеме общо комюнике, в което двете страни поемат ангажимент за ненамеса във вътрешните работи на другия.

За Тръмп - поредно скъсване с наследството на Обама

За Доналд Тръмп срещата на високо равнище е възможност да застане в центъра на американската външна политика.

"Той иска да бъде възприеман като човек, който сам взима решения, който ги взима еднолично, който е решаващият фактор", твърди Уилям Померанц, помощник-директор на научния център "Уилсън" към института "Кенан".

"Този имидж е много по-важен за Тръмп от това, което ще получи от срещата на върха", коментира той за Франс прес.

Според Алина Полякова от института "Брукингс" във Вашингтон милиардерът републиканец разчита да използва срещата за изборни цели:

"Какво би могъл Тръмп да представи като победа по отношение на Русия? На практика следното: "Обама влоши тези отношения, а аз ги подобрих".

Би могъл също така да каже, че "Русия не е заплаха за нас, защото лично аз установих комуникация с Путин и ние се гледаме в очите", казва тя.

Съединените щати обаче биха могли по време на срещата да се опитат да сключат няколко малки споразумения по не толкова сложни теми, предвижда от своя страна Уилям Кортни от изследователския институт "Ранд корпорейшън" във Вашингтон.

Според него това би могло да бъде например споразумение за откриване отново на американското консулство в Санкт Петербург и на руското в Сан Франциско, станали жертва на напрежението от последните месеци.

Едно по-значително споразумение обаче, с което например Вашингтон признава, че Крим е руски, а в замяна получава подкрепата на Москва за напускане на иранските сили на Сирия, изглежда малко вероятно, подчертава Кортни.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ