Камарата на представителите внесе импийчмънта на Тръмп в Сената

Камарата на представителите внесе импийчмънта на Тръмп в Сената

Камарата на представителите внесе импийчмънта на Тръмп в Сената

Камарата на представителите на САЩ официално даде старт на втория процес по импийчмънт на бивши президент Доналд Тръмп в понеделник вечерта, след като мениджърите на процедурата преминаха през Капитолия и предадоха на Сената обвинението, предаде CNN.

С това 45-ият държавен глава на страната стана първия в историята, срещу когото се задейства импийчмънт два пъти.

С предпазни маски и в колона по двама деветте мениджъри по импийчмънта, избрани от председателя на долната камара на Конгреса, Нанси Пелоси, предадоха документ на секретаря на Сената около 19:00 ч. местно време, водени от ръководителя на процеса, Джейми Раскин.

Според източници, запознати със случая, върховният съдия Джон Робъртс няма да председателства процедурата, както първия път. Неговата роля се очаква да заеме настоящият президент на Сената, Патрик Лийхи.

Конституцията на САЩ казва, че върховният съдия председателства, когато лицето, изправено пред съда, е настоящият американски президент, но сенаторите могат да изземат функциите му в други случаи.

Два големи въпроса продължават да стоят пред демократите – ще търсят ли свидетели и колко време ще отнеме делото за импийчмънта.

В интервю за CNN в понеделник новият държавен глава Джо Байдън отбеляза, че процесът може да се отрази върху неговия законодателен дневен ред и номинациите му, но „трябва да се случи“ и ще има „по-лош ефект, ако не се случи“.

На 13 януари Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Доналд Тръмп – общо 222-ма демократи и 10-има републиканци подкрепиха стартирането на процедура. Документът обвинява президента в подстрекателство на тълпата, щурмувала Капитолия в началото на годината. По време на инцидента загинаха петима души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ