Карадайъ даде знак за кого ще гласуват избирателите на ДПС на балотажа

Карадайъ даде знак за кого ще гласуват избирателите на ДПС на балотажа

Карадайъ даде знак за кого ще гласуват избирателите на ДПС на балотажа

ДПС е взело решение коя президентска двойка ще подкрепи на балотажа. Това е станало на първото заседание на Централното оперативно бюро на партията след изборите. Лидерът Мустафа Карадайъ обаче не посочи конкретно име. По думите му, обаче, избирателят на ДПС е много мъдър и ще гласува за президент, който най-много се доближава до очертаният в тяхната кампания профил. 

"Ние очертахме очакваният профил на президентската институция. Първо, президентската институция трябва да бъде обединител на нацията и на всички български граждани, независимо къде се намират те. Да бъде стожер на Конституцията на Република България, законността и върховенството на правото, да бъде полето за съгласие и по време на кризи и в нормално време. Да бъде лице на държавността и лице на държавата пред света. Да бъде глас на национално-обединяващите каузи", посочи Карадайъ. 

Лидерът на ДПС благодари на всички българи - и тези у нас, и тези в чужбина, и тези в Турция, за гласовете, които са дали за Движението за права и свободи.

От ДПС зададоха и няколко въпроса към ЦИК. От партията забелязали, че има секции, в които контролното преброяване не се засича с действителните гласове. 

"Първият ми въпрос е по колко часа са чакали СИК от чужбина, за да предадат протоколите си в ЦИК? Вторият ни въпрос е как ЦИК е приела тези протоколи, без да се засичат контролите? Въпросът не е в самите изборни резултати – говорим за президентските избори и 2,3, 5 секции няма да повлияят на резултата. Но тук стои много сериозен въпрос – колко са протоколите с такива пропуски и как ЦИК е приела тези протоколи. Би трябвало ЦИК да обясни на тези над 2000 български граждани, които засега сме засекли и които са излезли да гласуват, стояли са по опашки, гласували са и накрая ЦИК не си е свършила работата, за да може техният глас да бъде отразен в окончателния резултат", подчерта лидерът на ДПС. 

Той обясни, че в една секционна комисия е имало грешка в беловата, но не и в черновата и на място са коригирали данните и коригираните данни са приети от ЦИК, обаче в окончателните резултати не са отразени. 

Според него от тук нататък е важно да има единство на нацията, защото няма как да има просперитет в общество, което е разединено. "Ние в момента живеем в ситуация на много кризи – и здравна, и социална, и икономическа криза. Но имаме и криза на демокрацията, на държавността, тоест и политическа криза. И затова, за да може да преодолеем всички тези кризи, и да насочим държавата в посока, в която да имаме просперитет, първо е нужно единство на нацията", смята лидерът на ДПС. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ