Каталуня прави днес трудни избори с неясен край

Каталуня прави днес трудни избори с неясен край

Каталуня прави днес трудни избори с неясен край

В Каталуня днес се провеждат извънредните регионални избори. Гласуват над 5,5 млн. каталунци.

Това решение бе наложено от испанския премиер Мариано Рахой след декларацията за независимост, обявена на 27 октомври от местните сепаратисти.

Независимостта на автономната провинция не бе призната от нито една държава.

Мадрид разчита на изборите като начин да убие в зародиш критиките, че налага авторитарно управление и с надеждата да отстрани сепаратистите от властта.

Сваленият сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пък представя изборите като референдум между испанската репресия и  свободата на каталунците да решават съдбата си.

Левицата на бившия премиер Ориол Жункерас направи снощи последния си предизборен митинг пред затвора в Естремера, край Мадрид, където е задържан лидерът й в опит да привлече повече съчувствие и гласове.

Лидерът на сепаратистите Карлес Пучдемон направи видеообръщание от Брюксел, където се спаси от арест. Драматичният му призив „Или печели страната, или печели Рахой“, бе излъчен на стотина събранията в Каталуня, предаващи обръщението.

Сепаратистки настроени каталунци протестират срещу ареста на част от лидерите им: „Винаги сме протестирали мирно, но те ни наричат бунтовници и терористи. Затова лидерите ни са в затвора“.

Юнионистите атакуват с посланието „Трябва да победим, за да се отървем от тези радиали в Каталуния. Тези хора ни втръснаха. Не можем да живеем с тях“.

Според последните прогнози изходът на изборите е неясен и едва ли ще разреши кризата.

Сондажът сочи, че блокът на трите листи на сепаратистите може да спечели 68 места в местния парламент или да загуби изборите с много малко.Проучването прогнозира 36-37 места за левицата на Жункерас, 26-27 места за партията на Пучдемон и 5-6 за сепаратистката крайна десница. Преговорите ще са трудни след пропукването на отношенията между Жункерас и Пучдемонт. Повечето лидери на сепартистите освен това са или в затвора, или в чужбина, за да не бъдат арестувани. Ако мнозинството е крехко, тяхното отсъствие ще блокира работата на новия каталунски парламент.

В противниковия лагер либералната Суидаданос може да се надява на 31-32-ма депутати, следвана от социалистите с 20-21 и консервативната Народна партия на Рахой с 4-5.

Между тях е радикалната левица, която не е нито сепаратистка, нито юнионистка и се надява  да стане балансьор на много трудна следизборна коалиция, макар да няма почти никакъв шанс за това.

Каталунският президент заяви, че ще признае резултатите от предсрочните избори, но не е сигурен , че така ще постъпи и Мадрид.

Ако до февруари не бъде съставено ново каталунско правителство, автоматично ще бъдат насрочени нови избори през април. Така Каталуня ще заприлича силно на Испания, която след изборите през декември 2015 трябваше да гласува отново през юни 2016 заради невъзможността да състави правителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ