Китай не се отказва от търговската сделка със САЩ, въпреки неразбирателствата

Китай не се отказва от търговската сделка със САЩ, въпреки неразбирателствата

Китай не се отказва от търговската сделка със САЩ, въпреки неразбирателствата

Китай обеща да изпълни първата фаза от търговската сделка със САЩ, въпреки нарастващото напрежение между двете държави, съобщи Bloomberg.

„Ще работим със Съединените щати за изпълнение на първа фаза от търговско-икономическото споразумение“, заяви премиерът Ли Къцян на годишно събрание на депутатите в Пекин. „Китай ще продължи да засилва икономическото и търговското сътрудничество с други страни, за да постигне взаимна изгода“, допълни той.

През последните две години администрацията на Тръмп наложи наказателни мита върху китайски стоки за около 360 милиарда долара, а Китай не отстъпи, като увеличи налозите върху повече от половината от вноса от САЩ. Двете страни подписаха търговски пакт на първа фаза на 15 януари и отмениха някои от тарифите, но споразумението все още се разглежда, тъй като напрежението между двете страни ескалира на различни фронтове.

Централно място в януарското споразумение бяха обещанията на Китай за закупуване на повече стоки и услуги от САЩ, но дори преди пандемията анализаторите поставиха под въпрос дали тези цели са реалистични. Сега, когато търсенето и производственият и транспортен капацитет на САЩ намаляват заради пандемията, тези обещания изглеждат още по-недостъпни.

Китайският вицепремиер Лю Хъ, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин по-рано този месец обещаха да създадат благоприятни условия за изпълнение на търговската сделка и за сътрудничество между двете държави в икономиката и общественото здравеопазване. Малко след това президентът Доналд Тръмп каза, че изпитва трудности с Китай и миналата седмица заяви, че САЩ ще „спестят 500 милиарда долара“, ако прекратят връзките си с Китай.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ