Китай заложи икономически растеж за тази година от поне 6%

Китай заложи икономически растеж за тази година от поне 6%

Китай заложи икономически растеж за тази година от поне 6%

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6% за 2021 г., обяви премиерът Ли Къцян при откриването на годишната среща на Народния конгрес – най-важното ежегодно политическо събитие в страната, предаде Си Ен БИ Си.

Втората най-голяма икономика на планетата отчете ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,3% през миналата година, като така стана единствената водеща икономика, която успя да се разрасне на фона на пандемията от коронавирус.

Премиерът описа перспективата пред икономиката на Китай с положителен тон, но отбеляза и някои незадоволителни аспекти на възстановяването, включително „пречките“ пред потребителските разходи, трудните условия за малките бизнеси и натиска върху поддържането на стабилна заетост.

Ли заяви, че Китай цели градска безработица от около 5,5% и създаване на над 11 млн. градски работни места – същото ниво като през 2019 г. и над това от миналата година, когато бяха създадени 9 млн. градски работни места.

Укрепването на развитието на науката и технологиите е сред другите основни задачи за годината, каза Ли. Той също така отбеляза, че страната е изправена пред предизвикателната задача да „предотврати и обезвреди рисковете във финансовия сектор във финансовия сектор и на други места.“.

Отношенията между САЩ и Китай

ПО отношение на международната търговия Ли каза, че страната ще „насърчава растежа на взаимноизгодните взаимноизгодни китайско-американски бизнес отношения на принципа на равенството и взаимното уважение“.

Той не даде повече подробности по темата, но заяви, че Пекин ще ускори преговорите за свободна търговия с Япония и Южна Корея. Премиерът на Китай добави, че страната обмисля присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Търговското споразумение бе известно в миналото като Транстихоокеанскотпартньорство (ТТП), но то бе реофрмирано, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от договора през 2017 г. Не е ясно дали администрацията на настоящия държавен глава Джо Байдън ще потърси начин за връщане на страната в пакта.

Отношенията между САЩ и Китай се влошиха през последните няколко години, като пандемията от COVID-19 изостри напрежението между двете най-големи икономики.

Ли отбеляза, че все още има „слаби звена“ в контрола на COVID-19 в Китай, но добави, че икономиката се е възстановила достатъчно.

Той също така потвърди ангажимента на Пекин да позволи повече чуждестранни инвестиции в местните индустри.

Тайван и Хонконг

Ли заяви, че страната ще предприеме решителни действия за възпиране на всякаква сепаратистка дейност , насочена към постигането на независимост на Тайван, като същевременно с това Китай остава ангажиран с мирното обединение с острова, който Пекин счита за своя провинция.

Той също така обяви, че Пекин готви промени в избирателната система в Хонконг, за да се гарантира, че специалния автономен регион ще се ръководи от „патриоти“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ