Крачка назад за левче партийни субсидии, започват парламентарни консултации с колко да бъдат орязани

Крачка назад за левче партийни субсидии, започват парламентарни консултации с колко да бъдат орязани

Крачка назад за левче партийни субсидии, започват парламентарни консултации с колко да бъдат орязани

Партийните субсидии ще бъдат намалени, но с колко - ще стане ясно в края на юли. Новият размер ще бъде избистрен на  консултции в парламента. Това обявиха премиерът Бойко Борисов и коалиционните партньори от “Обединени патриоти” след 90-минутна среща в МС. Данъците няма да се пипат до края на мандата на това правителство е още една от постигнатите днес договорки, стана ясно от думите на Борисов.

Най-добре темата за партийните субсидии да бъде отложена докато се намери компромисен вариант, коментира един от партньорите в малката коалиция, лидерът на НФСБ Валери Симеонов преди срещата в Министерски съвет, свикана по негово искане.

"Много прибързано бяха взети решенията от всяка една от партиите и мисля, че е нужен по-обширен диалог и консултации", каза Симеонов.

Миналата седмица министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че свиква коалиционен съвет, на който да обсъдят казуса с "Обединени патриоти".

Партньорите в управлението - ГЕРБ и Обединени патриоти разсъждаваха конкретно по  размера на партийната субсидия, след като правителството предложи намаление на парите за партиите от сегашните 11 на 1 лев за спечелен глас. Коалиционният съвет се събра, след като миналата седмица парламентът отложи гласуването на промените в Закона за държавния бюджет, отбелязва БНР.

Междувременно зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов обяви, че партията е за редуциране размера на субсидиите за политическите формации на един лев за глас или за отпадането им.

ГЕРБ продължава да стои, така както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от 1 лев, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов след Коалициионния съвет, предаде още БНР. 

Ние сме поканени на разговори от Обединени патриоти, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, и сме готови да говорим за Закона за политическите партии, каза той. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и Правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии, продължи Борисов. 

Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече, посочи още Борисов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ