Конте спечели критичен вот на доверие

Конте спечели критичен вот на доверие

Конте спечели критичен вот на доверие

Италианският премиер Джузепе Конте спечели критичен вот на доверие в Камарата на депутатите, от който зависеше дали той ще остане на власт, след като миналата седмица бившият министър-председател Матео Ренци оттегли партията си от управляващата коалиция и предизвика политическа криза в страната насред епидемията от короанвирус, предаде Ройтерс.

Ако беше загубил вота, Конте щеше да бъде принуден да подаде оставка.

След призив за подкрепа от опозицията и независимите депутати, Конте успя да спечели вота с 321 на 259 гласа, което му дава абсолютно мнозинство в 629-местната долна камара на парламента.

Днес обаче той е изправен пред още по-труден тест в горната камара, където правителството имаше крехко мнозинство още преди оттеглянето на партията на Ренци.

Резултатът от гласуването в 321-членния сенат е неясен, но повечето анализатори очакват Конте да го спечели благодарение на отсъстващи и въздържали се депутати. Той обаче вероятно няма да спечели абсолютно мнозинство.

Това означава, че той ще остане глава на правителство на малцинството, което го поставя в изключително трудна позиция, ако иска да прокара ново законодателство.

Най-оптимистичната скорошна оценка на политическите анализатори дава подкрепа от 157 гласа за конте, което означава, че не му достигат 4 гласа за абсолютно мнозинство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ