Красимир Каракачанов отчете ръст на желаещите да служат в армията

Красимир Каракачанов отчете ръст на желаещите да служат в армията

Красимир Каракачанов отчете ръст на желаещите да служат в армията

Кампанията „Бъди войник“ за привличане на служещи в армията е успешна. Това отчете в ефира на БНТ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него тенденцията е обърната и тези, които постъпват в армията, вече са много повече от тези, които напускат.

„В Министерството на отбраната тази година приключи първата част от кампанията „Бъди войник“. Армията се върна там, откъдето я изгониха преди 11-12 години. Показахме на хората, че да служиш в армията е достойно, вече не е лошо платено. Заплатите три поредни години ги увеличаваме, надявам се, че 2021 г. отново ще ги увеличим. Тази година за пръв път повече хора са постъпили в армията, отколкото са напуснали“, каза министър Каракачанов.

Той коментира и състоянието на армията ни, отчитайки като важно събитие сключването на договора за нови изтребители. 

„Няма авиационна платформа, за която да не са заделени средства през 2019 г. Знаете проблема - пилоти има, но имаха по-малко летателни часове, необходими за подготовка. От ремонт излязоха танкове, сега предстои модернизация. Във флота освен приключване проекта на 2 кораба, бяха сключени договори на два миночистачи. Тази година беше активна за армията и като прибавим трето поредно увеличаване на заплатите с 10%, нещата се движат добре“, коментира Красимир Карачанов. 

Военният министър коментира и оградата по границата, която по думите му е станала едно сериозно съоръжение.

„Към момента съоръжението е изцяло изградено, включително с видеонаблюдение, термокамери и т.н. Каналджийството стана трудно занятие. Границата е нещо не символично. Армията ще охранява границата, докато се наложи. Имаме готовност да изпратим няколко хиляди души и техника, както сме го правили. Ако тръгнат големи маси, сме готови с използването на много по-големи контингенти от армията. Сърбия направи защита на границата, Македония, Унгария, Австрия също. Ако тези хора влязат в България, трудно ще излязат. Армията твърдо няма да допусне такова закононарушение“, каза още министър Каракачанов. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ