Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха споразумение

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха споразумение

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха споразумение

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин подписаха обща декларация във втория ден от срещата си в Пхенян, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

По-късно министрите на отбраната на двете страни подписаха военно споразумение за понижаване на напрежението на Корейския полуостров, посочва ДПА. 

На обща пресконференция Мун Дже-ин каза, че Ким се е съгласил да се предприемат конкретни стъпки към ядрено разоръжаване и севернокорейските ядрени инсталации да се демонтират за постоянно в присъствието на международни експерти. КНДР ще закрие ядрения си реактор в Йонбьон и ще демонтира напълно ракетния полигон Точхан-ри, отбеляза Мун, цитиран от ТАСС.

Югът и Северът се договориха да превърнат демилитаризираната зона на границата си в зона на мир и разцвет, каза президентът. Сред мерките за намаляване на напрежението той спомена предстоящото създаване на общ комитет, включващ представители на военното командване на двете страни.

Двете Кореи се разбраха да премахнат всички опасности, които могат да предизвикат война на полуострова, каза президентът. "Пълното ядрено разоръжаване ще настъпи в недалечно бъдеще", допълни той. Ким Чен-ун на свой ред заяви, че иска в скоро време да посети Сеул и това ще стане вероятно до края на годината.

"Обещах на президента Мун Дже-ин да отида в Сеул в в близко бъдеще", заяви на свой ред на пресконференцията Ким Чен-ун, цитиран от Франс прес.

Преговорите се водят в сградата на държавната резиденция за високопоставени гости "Пекхвавон", където по време на визитата си е отседнал южнокорейският президент. От канцеларията на президента по-рано съобщиха, че главните теми в разговорите ще са подновяването на диалога между Северна Корея и САЩ, свързаният с това въпрос за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, както и проблемите за сигурността и нормализирането на двустранните отношения, посочва ТАСС. Мун изрази надежда за скорошно възобновяване на диалога между КНДР и САЩ.

Първият кръг преговори се състоя вчера и продължи два часа - с 30 минути повече от планираното. Как са протекли разговорите засега няма информация.

Срещата на двамата лидери продължава до утре.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ