Лио Варадкар обяви предсрочни избори в Ирландия

Лио Варадкар обяви предсрочни избори в Ирландия

Лио Варадкар обяви предсрочни избори в Ирландия

Ирландският премиер Лио Варадкар каза, че ще поиска президентът Майкъл Хигинс да разпусне парламента, за да бъдат произведени предсрочни избори на 8 февруари, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Винаги съм казвал, че избори трябва да има в най-подходящия за страната момент. Това време дойде", каза Варадкар на пресконференция.

Тъй като няма парламентарно мнозинство, дясноцентристката партия на премиера "Фина гейл" управлява Ирландия от парламентарните избори през 2016 г. с подкрепата на отдавнашния си опонент "Фина фойл". Няколко скандала обаче разклатиха устоите на този центристки съюз. Затова организирането на предсрочни избори беше до голяма степен очаквано, предаде БТА.

Премиерът е уведомил министрите си, че ще отиде при президента, за да поиска одобрението му за започване на официална предизборната кампания за избори на 8 февруари, съобщиха вестник "Айриш таймс" и ирландската национална телевизия.

Министърът на младежта Катрин Запоун, независим депутат, заяви напът за днешното правителствено заседание, че очаква то да е последното преди изборите, които по думите й щели да бъдат произведени през февруари.

Партията на Варадкар "Фина гейл" и другата десноцентристка политическа сила "Фина фойл" са със силно изравнени позиции в социологическите проучвания, но и на известна дистанция от останалите си конкуренти, което увеличава вероятността една от тези две формации - които имат сходна политика по въпросите за Брекзит и икономиката - да управлява Ирландия отново в правителство на малцинството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ