Ливанският премиер оттегли оставката си засега

Ливанският премиер оттегли оставката си засега

Ливанският премиер оттегли оставката си засега

Ливанският премиер Саад Харири оттегли оставката си, подадена изненадващо на 4 ноември от Рияд, но заяви, че ще се откаже от мандата си, ако шиитската групировка Хизбула отхвърли предложението му за политически баланс в страната, предаде Ройтерс.

Харири обвинява Иран и Хизбула за дестабилизацията в Ливан и настоява за политика на „дистанциране“ от конфликтите в региона.

"Бих искал стабилността на Ливан да е на първо място за всички. (…) Искам Ливан да бъде неутрален към всички конфликти. Хизбула е в Сирия, в Ирак, навсякъде, и това е заради Иран", каза Харири в интервю на френски за CNEWS. Той добави, че не иска политическа партия, участваща в правителството, да се намесва в арабски страни срещу други арабски страни. Хизбула е партньор в ливанския кабинет.

Харири добави, че диалогът с Хизбула засега е много позитивен, отбелязва Франс прес.

С подадената от него оставка на 4 ноември в Рияд той каза, че е искал да предизвика шок в Ливан и е взел това решение самостоятелно, а не под натиска на Рияд. "Всичко, което се случи там, запазвам за себе си", цитира думите му БТА.

"Водих изключително твърда политика срещу екстремистите, имах много твърда позиция против режима в Сирия. Тези хора никак не ме обичат. Но имам добри служби за сигурност, които си вършат работата", каза Саад Харири. Той не изключи промени в правителството в близко време. "С президента Аун ще вземем решение по този въпрос в следващите дни", добави той.

Харири добави, че е готов за предсрочни избори, които са предвидени са за май 2018.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ