Макрон склонен да промени проекта за пенсионна реформа, но не и да се откаже от него

Макрон склонен да промени проекта за пенсионна реформа, но не и да се откаже от него

Макрон склонен да промени проекта за пенсионна реформа, но не и да се откаже от него

Президентът Еманюел Макрон е склонен да подобри проекта за пенсионна реформа, която от две седмици е в основата на стачки и протести в цялата страна. Това съобщи президентството тази сутрин, преди началото на нови преговори между правителството и социалните партньори, предаде Франс прес.

Държавният глава няма да се откаже от проекта, но е склонен да го подобри чрез разговори със синдикатите, обяви Елисейският дворец, изразявайки очаквания да има напредък до края на седмицата. Президентът си е поставил за цел да издейства пауза в мобилизацията по време на празниците, уверяват хора от неговото обкръжение.

Компромисът, обмислян от Макрон, се отнася за възможно "подобрение" по въпроса за базовата пенсионна възраст от 64 години от 2027 година (спрямо 62 години в момента). Хората, които се пенсионират преди навършване на тази възраст, ще получават по-малка пенсия, а които се пенсионират след тази възраст, ще получават бонус.

За синдикатите това е неприемливо, особено за най-големия от тях - Френската демократична конфедерация на труда (Се Еф Де Те - CFDT). Организацията подкрепя уеднаквяването на сегашните 42 пенсионни режима, но смята увеличението на базовата пенсионна възраст за "червена линия".

Премиерът Едуар Филип ще приеме днес следобед последователно ръководителите на шест синдиката и две работодателски организации, а довечера ще се срещне и с ръководството на държавната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и на парижкото транспортно дружество Ер А Те Пе (RATP).

Днес Макрон назначи депутата от "Република, напред!" Лоран Пиетрашевски за държавен секретар по пенсионната реформа към министерството на солидарността и здравеопазването. Снощи той бе избран да замени подалия оставка върховен комисар за пенсиите Жан-Пол Дьольовоа, припомня БТА.

Стачната мобилизация сред железничарите днес е намаляла до 13,6 на сто (спрямо 32,8 на сто вчера) на четиринайсетия ден от безсрочната стачка срещу пенсионната реформа. Спад има и при мобилизацията на машинистите, от които днес стачкуват 65,8 на сто (спрямо 75,8 на сто вчера), според ръководството на жп компанията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ